Kopperprent in Meppel is uitgereikt aan nieuwe gedeputeerde Nelleke Vedelaar

Overhandiging van de Kopperprent 2022 door de voorzitter van het Drukkerijmuseum Stein van Ittersum aan gedeputeerde Nelleke Vedelaar.

Overhandiging van de Kopperprent 2022 door de voorzitter van het Drukkerijmuseum Stein van Ittersum aan gedeputeerde Nelleke Vedelaar. Foto: Daan Prest

De uitreiking van de jaarlijkse Kopperprent in het Drukkerijmuseum was maandagochtend een sobere bijeenkomst. Met slechts enkele aanwezigen vanwege de coronabeperkingen overhandigde voorzitter Stein van Ittersum de Kopperprent 2022 aan gedeputeerde Nelleke Vedelaar, sinds drie weken de opvolgster van Cees Bijl.

De viering van Koppermaandag is een van de oudste tradities uit het drukkersverleden. De uitreiking van de Kopperprent vindt vanaf 2002 in het Drukkerijmuseum plaats. Vorig jaar werd de traditie onderbroken vanwege de gedwongen sluiting van het museum.

Het thema dit jaar is ‘spelen met letters’ rondom het gedicht ‘Kom onze zinnen binnen’ van Kees van Kooten. Ook hij was door corona afwezig. De kunstenaars Trees van Es en Joke Geers, vrijwilligers van het Drukkerijmuseum, hebben de Kopperprent ontworpen en gedrukt op een bijzondere pers van het museum.

Trees van Es las het gedicht van Kees van Kooten voor, nadat Stein van Ittersum de jaarlijkse Kopperrede had uitgesproken. Hij benadrukte dat de vrijwilligers actief zijn gebleven ondanks dat de meesten tot de risicogroep behoren. De verplichte sluiting van het museum had het voordeel, aldus de voorzitter, dat er tijd vrijkwam voor de herinrichting van de collectie en aanpassingen van het gebouw. De gebruikelijke afsluitende toost met een glas jonge jenever was ook dit keer geschrapt.