Krijgt Meppel een pumptrackbaan? Uit onderzoek blijkt kostenplaatje van 103.000 euro en Ringpark meest geschikte plek

De pumptrackbaan op de tekening. Foto: Gemeente Meppel

Krijgt Meppel een pumptrackbaan? Het onderzoek naar het burgerinitiatief van Wessel Zinger en Marijn Koster (beiden 11) wordt komende donderdag behandeld in de commissievergadering van de gemeenteraad. Het project vraagt een totale investering van 103.000 euro, waarvan de gemeente 53.000 moet betalen.

De pumptrackbaan, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark, is een idee van de tieners Marijn Zinger en Wessel Koster. De jongens vinden dat er in Meppel te weinig speelplekken zijn voor de oudere jeugd. Zij hebben - samen met hun ouders - aandacht gevraagd voor dit initiatief, handtekeningen ingezameld en een burgerinitiatief ingediend. De raad stemde in met een onderzoek.

Dat onderzoek en de kosten van het project worden donderdag besproken. De baan wordt 165 meter lang, met een apart gedeelte voor de jongere kinderen. Er moet hiervoor 103.000 euro worden vrijgemaakt. Het Waarborgfonds Meppel zegde 50.000 euro toe, waardoor de gemeente nog 53.000 euro moet investeren. Daarnaast hebben de ouders van Wessel en Marijn fondsen aangeschreven om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de aanleg. Er ligt ook een kleine variant van de baan op tafel (met een kostprijs van 70.000 euro), die bevat echter geen specifiek kindergedeelte en is daarnaast 40 meter korter.

Geschikte locatie

Er zijn drie locaties onderzocht voor de pumptrack: de Baander, een locatie bij de Boerhoorn en het Ringpark bij de half pipe. Het Ringpark, tevens de voorkeurslocatie van Marijn en Wessel, blijkt de meest geschikte plek. Of de half pipe kan blijven staan of wordt vervangen door de pumptrack, is nog punt van discussie.

De Natuurbeschermingswacht houdt een vinger aan de pols, de natuurclub heeft informatie over het project opgevraagd vanwege zorgen rondom de bomen.

Marijn, Wessel en hun vrienden wachten vol spanning de commissievergadering af. „We zijn heel blij dat de gemeente weer een stap verder is”, vertelt Annemarie Koster, de moeder van Wessel. „Tot nu toe wordt er steeds gepraat over plaatsing rondom de zomer 2022, dat zouden de jongens natuurlijk fantastisch vinden. Ze zijn nu ruim anderhalf jaar bezig om zich hard te maken voor de pumptrack. Dat duurt natuurlijk best wel lang, waardoor het plan steeds verder van ze af lijkt te gaan, hoewel de gemeente ons goed meeneemt in de stappen. Het is haast onvoorstelbaar dat ze deze zomer met hun vrienden kunnen fietsen of skaten op de pumptrackbaan! We blijven hopen dat het plan wordt goedgekeurd en de baan wordt gerealiseerd. We zijn ervan dat het een sterk plan is met een grote meerwaarde voor jong en oud én voor de wijk Oosterboer. Zowel voor de sportieve activiteit en als ontmoetingsplek voor jong en oud.”

Positief

Het initiatief voor een pumptrackbaan is destijds zeer goed ontvangen bij de gemeenteraadsleden. De reacties waren louter positief, te meer omdat het initiatief vanuit twee jonge Meppelers komt. De fracties zien de speerpunten ‘bewegen’ en ‘ontmoeting’ op de pumptrackbaan als een goede kans voor Meppel. „Het is een flinke investering, maar daar hebben we dan ook lang plezier van”, zei Adwin Peeks namens GroenLinks.

Een pumptrackbaan is een circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. „Op de bulten kun je steeds vaart maken, waardoor je als het ware met je eigen gewicht ervoor zorgt dat je niet stil komt te staan”, vertelden Wessel en Marijn al eerder. Een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. „Dat is het gave. Het is geschikt voor de BMX, de step, inlineskates, een skateboard, zelfs voor mountainbikers. Die willen we allemaal samenbrengen.”

Nieuws

menu