Laatste fase van de eindexamens is aangebroken

Levi Hummel, Sarah Veenstra en Swen Doosje doen havo examen aan Greijdanus en maakten woensdag examen economie

Levi Hummel, Sarah Veenstra en Swen Doosje doen havo examen aan Greijdanus en maakten woensdag examen economie Foto: Ellen Reinders

De laatste fase van de schoolexamens is aangebroken. Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn tot nu toe meer dan 270.000 klachten binnengekomen over de eindexamens. Dinsdag was de zevende examendag. Vorig jaar stond toen de teller op 235.000 klachten.

Volgens een woordvoerster van het LAKS werd dinsdag het meest geklaagd over het examen wiskunde voor de havo. Zowel over wiskunde A als B waren volgens haar relatief veel klachten. Woensdag maakten vwo’ers Latijn en bedrijfseconomie, havisten economie, en vmbo TL leerlingen biologie. Leerlingen van vmbo basis maakten woensdag economie en leerlingen van vmbo kader maakten maatschappijkunde. Donderdag was het voor vwo’ers tijd voor maatschappijwetenschappen en biologie, voor havisten natuurkunde, en voor vmbo tl leerlingen natuur- en scheikunde. Leerlingen van vmbo kader maakten donderdag economie en vmbo basis leerlingen deden examen maatschappijkunde.


Vmbo TL leerlingen van SG Eekeringe in Steenwijk maakten woensdagmiddag het examen biologie.

Iris Kielstra (15) uit Steenwijk doet vmbo TL examen aan SG Eekeringe in Steenwijk. Ze maakte woensdag het examen biologie. „Het examen ging goed en ik denk dat ik biologie wel heb gehaald. Ik vond de rekenvragen waarbij je procenten moest uitrekenen van verschillende bloedgroepen het moeilijkst. De vragen over waar welk orgaan in het menselijk lichaam zit, vond ik het makkelijkst. Ik had mij voorbereid door het boek voor mezelf samen te vatten en door oefenexamens te maken. Als de examens voorbij zijn ga ik de opleiding persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg doen.”

Ook Tristan Maat (15) uit Tuk deed woensdag het examen biologie. „Het examen ging op zich wel, maar ik heb er niet een super goed gevoel over. Ik vond de vragen niet heel moeilijk maar sommige wist ik gewoon niet omdat ik die stof niet geleerd had. De meeste vragen wist ik daarentegen wel, doordat ik veel oefentoetsen had gemaakt en stukken uit het boek heb gelezen en overgeschreven. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding sport en bewegen doen aan het Deltion college.”

Skye Hoekstra (15) uit Steenwijk zegt over het biologie-examen: „Het ging goed, maar ik vond het wel een lange toets. Van veel vragen wist ik niet dat ze in het examen zouden komen en daar had ik niet voor geleerd. Ik had mij voorbereid door het examenspreekuur biologie van NOS stories te kijken en door een samenvattingsboek te lezen. Als de examens achter de rug zijn ga ik de opleiding handhaving toezicht en veiligheid doen aan het Deltion college.”

Klasgenoot Rachel Huismans (16) uit Wetering: „Ik denk dat ik het biologie-examen wel heb gehaald. Er waren niet echt vragen die ik niet wist. Ik had mij voorbereid door goed op te letten in de les, YouTube filmpjes te kijken en het lesboek te lezen. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding sport en bewegen doen aan Landstede.”

Carmen van der Velde (15) uit Steenwijk twijfelt. „Ik weet niet of biologie gehaald heb, aan de ene kant vond ik het goed gaan en aan de andere kant slecht. De vragen over planten en kruisschema’s vond ik moeilijk. De vragen over voortplanting vond ik daarentegen weer makkelijk. Van de docent hadden we een website gekregen met leerdoelen die je moest weten voor het examen. Die heb ik gebruikt ter voorbereiding van deze toets. Als de examens voorbij zijn ga ik de opleiding maatschappelijke zorg doen aan het Deltion college.”


Havisten van Greijdanus Meppel maakten woensdagmiddag het examen economie.

Levi Hummel (17) uit Wanneperveen doet examen havo aan Greijdanus in Meppel en maakte woensdag het examen economie. „Het ging prima en ik denk dat ik het wel heb gehaald. Er waren twee vragen waarvan ik de vraagstelling onduidelijk vond. Ik begreep bepaalde begrippen niet omdat ik die nog nooit had gehoord. Verder was het naar mijn idee een prima examen. Ik had mij voorbereid door een samenvattingsboek te lezen en ik heb verschillende oefenexamens gemaakt. Als de examens voorbij zijn ga ik eerst feesten en daarna de opleiding bedrijfskunde doen aan hogeschool Windesheim.”

Sarah Veenstra (16) uit Meppel vond het examen economie goed te doen. „Alleen vraag tien vond ik onduidelijk, want naar mijn idee klopte de bron niet. De eerste paar vragen van het examen waren heel makkelijk. Als je gewoon logisch nadacht, kon je het antwoord uitrekenen of uit de bron aflezen. Ik heb mij op dit examen voorbereid door veel filmpjes van NOS stories te kijken en door goed op te letten in de les en al het huiswerk te maken. Als ik geslaagd ben ga ik de lerarenopleiding economie doen aan hogeschool Windesheim.”

Swen Doosje (16) uit Steenwijk doet ook havo-examen aan Greijdanus en mocht zich buigen over het economie-examen. „Ik vond het examen niet moeilijk en was vrij snel klaar. Alleen vraag 30 vond ik moeilijk omdat er een onduidelijk begrip in stond. Ik had me voorbereid door een samenvatting van acht pagina’s te maken en door een syllabus te leren met de belangrijke onderwerpen. Ook heb ik goed opgelet tijdens de les. Als de examens achter de rug zijn ga ik de lerarenopleiding aardrijkskunde doen aan de NHL.”

Vmbo kader leerlingen van Terra in Meppel maakten donderdag het examen nask.

Dylano Dollfsma (15) uit Meppel doet examen vmbo kader aan Terra in Meppel. Hij maakte donderdagmiddag het examen natuur- en scheikunde. “Ik vond dit examen goed te doen met hulp van de binas. De berekeningen waren lastig en het was zeker een moeilijk toets maar ik hoop dat ik hem gehaald heb. Ik heb ter voorbereiding voornamelijk oude examens gemaakt. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding orde en veiligheid doen aan het Deltion college.”

Chenoa Manuputtij (15) uit Meppel doet examen vmbo kader aan Terra in Meppel. Ze doet donderdag examen in natuur- en scheikunde. “Het examen ging voor mijn gevoel niet heel goed. Dit gevoel heb ik wel vaker en meestal heb ik een toets dan toch gehaald. Ik vond dit examen erg moeilijk maar denk dat ik zelfs met een onvoldoende nog kan slagen. Ik vind vooral het omrekenen van centimeters naar meters of newtonmeters naar watt heel lastig. Ik vond de berekeningen makkelijker dan de theorievragen. Ik had me voorbereid door oefenexamens te maken. Daarnaast had ik vorig jaar een zeven op maatschappijleer wat telt als compensatiepunt mocht dit examen echt slecht zijn gegaan. Als de examens achter de rug zijn ga ik de opleiding interieuradviseur doen aan het Deltion college.”