Leerlingen van Dingstede uit Meppel bedenken oplossing om drijfvuil uit gemalen te houden

Drijfvuil bij gemaal. Foto: WDO Delta

Technasiumleerlingen van csg Dingstede uit Meppel bedachten een nieuwe oplossing voor Waterschap Drents Overijsselse Delta om drijfvuil dat zich ophoopt voor gemalen makkelijk te kunnen verwijderen.

In opdracht van het waterschap maakten ze een 3D-model voor een automatische krooshekreiniger. Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet kansen in de oplossing en neemt het als mogelijkheid mee bij de renovatie van gemaal Paradijssluis in Meppel waarvoor de voorbereidingen zijn gestart.

Handmatig vuil verwijderen

Het waterschap houdt de waterstanden op de Drentsche Hoofdvaart met zes gemalen op peil en voorziet daarmee een gebied van ruim 40.000 hectare van water. Om de pompen in de gemalen te beschermen, ligt er voor ieder gemaal een krooshek. Dit hek houdt afval tegen, zoals bladeren, takken en waterplanten.

Als dit vuil niet verwijderd wordt, raken de pompen van de gemalen verstopt en stroomt het water niet goed door. ‘Dat vuil verwijderen we nu nog met de hand’, zegt waterschapsbestuurder Herman Odink. ‘In tijden van droogte moeten onze medewerkers meerdere keren per dag naar een gemaal toe om de grote hoeveelheid vuil te verwijderen. Een tijdrovende klus waarvoor we een oplossing zochten. Die vraag hebben we bij het onderwijs neergelegd.’

De ‘onderwater’ krooshekreiniger is het idee van technasiumleerlingen. ‘De krooshekreiniger haalt automatisch het vuil voor het krooshek weg. Het bestaat uit een plateau dat onder water ligt. Dit plateau gaat langzaam naar boven en schraapt daarmee langs het krooshek. Het vuil wordt vervolgens op een baan gezet en automatisch naar een verzamelplaats op de kant gebracht’, lichten de leerlingen toe. Het viertal hield in het ontwerp rekening met verschillende voorwaarden. De oplossing moest bij de omgeving passen en niet te veel geluid maken.


Nieuws

Meest gelezen