Leerlingen van Dingstede uit Meppel verzorgen de beste pitch tijdens de scholenchallenge in Assen

Alle drie de winnende teams met de juryleden.

Alle drie de winnende teams met de juryleden. Foto Werkbureau RES-regio Drenthe

Team De Laatkomers van CSG Dingstede uit Meppel heeft vrijdag de prijs voor de beste pitch gewonnen tijdens de finale van de scholenchallenge in Assen.

De challenge ‘Wij hebben de toekomst’ is een wedstrijd die zich richt op het bedenken van innovatieve oplossingen voor energievraagstukken.

Om de veenweideproblematiek op te lossen, bedachten de leerlingen met het project ‘Veenswitch’ oplossingen in de vorm van jutedoek op veenweide, wisselteelt en de aanleg van lisdodden in bredere sloten.

Team Klavertje Vier van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen won de hoofdprijs van de wedstrijd. Zij bedachten een plan om energie in een buurt te delen. Wie een overschot aan energie heeft, deelt dit met anderen in de wijk of buurt of zet het op de buurtaccu. Via een website is te zien waar de buurtaccu’s staan en er wordt ook een nieuw belastingsysteem ontwikkeld dat afhankelijk is van inkomen, inhoud van het huis en het aantal bewoners.

De prijs voor het meest vernieuwende idee ging naar het team Technasium Toppers van het Roelof van Echten College uit Hoogeveen. Zij bedachten het project Lisdodde parcours, dat het land nat houdt en tegelijk een verdienmodel is voor boeren.

Extra prijs VIP-dag in Wildlands

Naast de hoofdprijs, prijs voor beste pitch en prijs voor het meest vernieuwende idee, krijgen alle prijswinnaars als extra prijs een volledig verzorgde dag in Wildlands Adventure Zoo Emmen aangeboden. Hier volgen de leerlingen en studenten workshops om hun ideeën naar een volgend niveau te tillen én krijgen ze een kijkje achter de schermen bij Wildlands.