Leerlingen van basisscholen in Meppel doen verkeersexamen. 'Controleurs houden via een app bij of kinderen goed uitkijken'

Verkeersexamen doen in de binnenstad van Meppel Foto: Frens Jansen

Ruim 400 leerlingen van vijftien scholen in de gemeente Meppel stapten dinsdagmorgen op de fiets. Leerlingen uit de verschillende groepen 7 en 8 deden verkeersexamen.

De route van enkele kilometers was een traject door de binnenstad. Vorig jaar kon het praktisch verkeersexamen vanwege coronamaatregelen niet doorgaan, maar dinsdagmorgen stonden de leerlingen paraat naast Stadscafé Oasis. Bij de start werd de fiets van de deelnemende leerlingen gecontroleerd of deze veilig was en deel mocht nemen aan het fietsexamen.

Het fietsexamen werd afgenomen door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidwest Drenthe. „De controleurs gebruiken een app om door te kunnen geven of de deelnemers fouten maken bij de verkeerssituaties bij de controleposten”, vertelt een woordvoerder. „Meppel is daarin erg vooruitstrevend. De andere gemeenten houden dit nog bij op papier. Via de app houden ze bij of de kinderen goed uitkijken, goed voorsorteren en de hand uitsteken bij het afslaan.”

Voor de herkenbaarheid naar het overige verkeer en de controleurs van de diverse controleposten gingen de deelnemende leerlingen gekleed in oranje en gele hesjes.

Als de scholieren hun verkeersdiploma gehaald hebben, krijgen ze dat een paar weken na het fietsexamen te horen.

Nieuws

menu