Leren in de openlucht: Leerlingen van De IJsvogel uit Meppel genieten volop van buitenlesdag

leerlingen van obs de IJsvogel krijgen buiten les

leerlingen van obs de IJsvogel krijgen buiten les Foto: Martijn Bijzitter

Leerlingen van obs de IJsvogel in Meppel genieten volop van de zon. Zij hebben dinsdag de hele dag buiten lessen gevolgd, het is namelijk de nationale buitenlesdag.

Alle leerlingen van de school zijn lekker buiten. Marieke Bonen, directeur van de IJsvogel, volgt de verrichtingen op het schoolplein. „Buiten lesgeven zit al structureel in ons lesprogramma, maar we willen zo’n dag als vandaag extra steunen. Eens in de zoveel tijd doen we al pleinmiddagen en natuurlessen, maar vandaag gaan echt alle leerlingen tegelijk naar buiten om verschillende activiteiten te doen.”

De kinderen van groep 1 verzamelen materiaal uit de natuur zoals blaadjes, takjes en bloemetjes en maken er op de grond een kunstwerkje van. Sommige leerlingen leggen alles op een rijtje en anderen maken er een prachtige creatie van.

De leerlingen van groep 6 doen een pionnenrace met taal als thema. „Rennen, rennen!’’, roepen de kinderen naar elkaar. Iedereen doet fanatiek mee. De leerlingen zijn verdeeld in groepjes en sprinten om de beurt naar een pion. Onder de pionnen liggen kaartjes met zinnen waarin een woord is gemarkeerd. Leerlingen moeten dan aan de leerkracht doorgeven wat voor soort woord dit is: een lidwoord, een zelfstandig naamwoord of een bijvoeglijk naamwoord. Het groepje met de meeste juiste antwoorden wint. De jeugd moedigt elkaar enthousiast aan.

De groep 8-leerlingen doet een activiteit rondom het thema planeten. Ze meten de inslag van een meteoriet en kijken wat hier invloed op heeft. Dus bijvoorbeeld de grootte van de meteoriet, de hoogte vanaf waar de meteoriet inslaat en de snelheid. Dit doen ze door knikkers in bakken met meel en zand te laten vallen. Ook hebben ze eerder deze week zelf kruidenboter gemaakt met kruiden die ze vinden in de natuur.