Deelnemers aan de Smaakwandeling in Meppel proeven wat lekkers bij Restaurant De Tipbrug.

Lekker eten, lekker lopen: Meppel snakte naar de Smaakwandeling

Deelnemers aan de Smaakwandeling in Meppel proeven wat lekkers bij Restaurant De Tipbrug. Foto: Wim Goedhart

Meppel heeft dit weekeinde voor het eerst sinds de strenge coronamaatregelen gelden weer geproefd aan een buitenevenement. Twee dagen konden deelnemers een leuke korte of lange route wandelen door de binnenstad en onderweg op verschillende locaties genieten van een klein hapje of drankje.

Er heerste zaterdagmiddag een bijzondere sfeer in het centrum; wandelende mensen met routekaarten, vrolijke gezichten bij deelnemers met een beker warme chocolademelk of een Chinees hapje in de hand en bovenal lachende en tevreden horecaondernemers, die al maanden zo snakken naar contact met hun gasten.

Alleen al de hekken met spandoeken van Ontdek Meppel die de Smaakwandeling aankondigden, zorgden voor een opmerkelijk beeld; er was weer iets te doen in de stad. Dankzij een perfecte organisatie met tijdsloten was het niet overmatig druk in de stad, maar was het voelbaar dat er iets gebeurde.

Euforisch gevoel

„Ik sta hier al de hele middag mijn hart op te halen. Ik ben vandaag een beetje gelukkiger geworden”, aldus Maartje Schuurman, bedrijfsleider van De Beren, die de lach niet van haar gezicht kon krijgen. „Het is het enige moment om mijn gasten weer te zien, het geeft een euforisch gevoel. Ik hoop dat mijn gasten het ook zo voelen. Tot nu toe heb ik alleen positieve reacties gehad.”

Even daarvoor genoot een groep vriendinnen uit Hoogeveen van de warme dranken die Schuurman aan hen had geserveerd. „We treuzelen een beetje, we nemen overal de tijd voor! Het is hartstikke gezellig, Meppel is veel leuker dan Hoogeveen. We willen de moed erin houden in deze tijd, daarom grijpen we deze gelegenheid aan om elkaar te zien. Ja, en dan zijn we bereid om daarvoor naar Meppel te komen. Het is super. Het eten is lekker, de panden zijn mooi en de sfeer is goed.”

De vriendinnengroep liep de kleine route. „We hebben 155 deelnemers, er zijn er 27 niet komen opdagen”, vertelde Ellis Lichtendonk, medewerkster van Stadscafé Oasis en gestationeerd bij het startpunt van de kleine route op het Kerkplein. „Iedereen is blij en vrolijk. Mensen doen niet moeilijk over maatregelen. In het begin zagen we gelijk drie BOA’s lopen en een politiewagen rijden. De gemeente had aangegeven streng te controleren. Volgens mij kunnen ze nergens iets van zeggen. We horen alleen maar goede geluiden van de deelnemers. Mensen komen terug om te zeggen hoe leuk het was. Iedereen is vrolijk.”

Uitverkocht

Net als de kleine route was ook de grote route op beide dagen uitverkocht. Petra de Boer van Herberg ’t Plein hielp de wandelaars bij het starpunt van de grote route op weg. De Boer: „Mensen willen iets, het is fijn om weer wat te doen te hebben. Ik hoor de mensen zeggen: ‘Heerlijk, hier waren we aan toe!’. Ik loop zelf ook al de hele tijd met een glimlach op mijn gezicht. Ik heb net een tijdje bij de soep gestaan, wat fijn om de mensen weer te zien.”

Martine van der Linde en Nienke de Kleuver stonden nog aan het begin van de Smaakwandeling. „Waarom we meedoen? Om iets te doen te hebben!”, aldus Nienke. Martine vulde aan: „’s Avonds wandelen we nog weleens, nu kunnen we lekker lopen en lekker eten tegelijk. Ik heb ook voor volgende week gereserveerd. Dan loop ik met mijn moeder.”

Op het bankje voor Chinees Indisch Restaurant Peking op De Wheem genoten Joke Emmink en Frieda Bosch van hun warme hap. „Wat een leuk initiatief, dit zouden ze vaker moeten doen,” aldus Joke. „Iedereen houdt rekening met elkaar, er zijn geen onveilige situaties. De reserveringen gingen als een razende. Toen ik had gereserveerd, wilde ik diezelfde middag voor nog een dag reserveren, omdat het volgend weekeinde ook nog is. Toen was alles al uitverkocht. Het is fijn om eindelijk weer iets leuks te hebben. Het is ook mooi voor de horeca.” En Frieda besluit: „We hebben ons laten verrassen en dat is gelukt!”