Loïs Elken uit Uffelte staat in de finale van Miss Diversity Netherlands. 'Je bent mooi als je jezelf bent'’

Loïs aan het werk op de boerderij

Loïs aan het werk op de boerderij Foto: aangeleverde foto

In een wereld waar diversiteit steeds meer op de agenda staat loopt de missverkiezingswereld vaak nog achter. Bij Miss Diversity Netherlands is iedereen die zich identificeert als vrouw, ongeacht lengte, maat, huidskleur, geaardheid, religie of beroep welkom. Misschien wordt Loïs Elken (20) uit Uffelte de nieuwe Miss Diversity. Ze staat met 34 vrouwen in de finale van Miss Diversity.

Loïs kwam de Miss Diversity verkiezing tegen terwijl ze aan het scrollen was op Instagram en Facebook. „De boodschap dat je er niet perfect uit hoeft te zien om Miss Diversity te worden sprak mij erg aan. Er zijn deelnemers met maat 32 maar ook met maat 54. Ik doe mee omdat ik niet pas in het perfecte plaatje van een miss. Ik ben niet lang, dun en blond en heb geen kleine maat. Ik heb daarnaast niks met make-up, haar en kleding. Ik wil laten zien dat je mooi bent als je jezelf bent.’’

Loïs vindt diversiteit in missverkiezingen heel belangrijk. Zelf is ze namelijk neurodivers omdat ze adhd heeft. „Ik ben jarenlang gepest en kreeg toen een depressie. Ook kreeg ik in de tweede klas van de middelbare school de diagnose adhd. Ik heb me daardoor vaak niet geaccepteerd gevoeld. Daarnaast ben ik boerin en ben ik de enige finalist die tussen de koeien staat en vrij weinig heeft met haarstyling, glamoureuze make-up en mode. Ik vind het mooi dat je bij deze verkiezing niet je eigenheid hoeft in te perken. Je mag er zijn ongeacht hoe je er uitziet of wat voor beroep je uitvoert.’’

De deelnemers doen aan verschillende teambuilding activiteiten zoals kickboksen, galajurken passen en de over-de-streep-werkvorm. Dat laatste heeft als doel om elkaar beter te leren kennen. Bij over-de-streep stap je over een lijn als een standpunt op jou betrekking heeft.

Aandacht voor de mentale gezondheid van boeren

Om mee te doen aan de verkiezing moeten kandidaten een standpunt te berde brengen over een maatschappelijk thema. Voor Loïs is dit dat er meer aandacht moet komen voor de mentale gezondheid van boeren en boerinnen in Nederland. Als boerin vindt Loïs dit onderwerp heel belangrijk vanwege het hoge aantal zelfmoordcijfers onder landbouwers. „Boeren zijn erg belangrijk voor de maatschappij omdat ze zorgen voor eten en drinken. Ik vind het erg dat de agrarische sector een van de drie werkvelden is met het hoogst aantal zelfmoorden. Dit heeft mede te maken met de strenge milieuwetten, werkdruk en financiële zorgen waar agrariërs mee te maken hebben. Een aantal boeren in mijn omgeving heeft ook een einde gemaakt aan hun leven. Ik wil met mijn deelname boeren en boerinnen aansporen om open te zijn over hun mentale gesteldheid. En ik wil dat landbouwers leren over de diverse hulpplatformen die er zijn als je worstelt met psychische problemen en zelfmoordgedachten’’, vertelt Loïs.

De finale van Miss Diversity Netherlands vindt plaats op 2 juni in Theater de Speeldoos in Baarn. De verkiezing is opgedeeld in drie categorieën; Miss Teen voor de leeftijd 14 tot 19 jaar, Miss voor vrouwen van 20 tot 29 jaar en Miss Elite voor iedereen ouder dan 30 jaar. De finale wordt gestart met een openingsdans, gevolgd door een galaronde, bikinironde en een ronde waarin de finalisten een speech houden over het punt waar ze meer aandacht voor willen. Op basis hiervan wordt in elke categorie door een jury een winnaar gekozen. „Het gaat er bij deze verkiezing om dat je niet alleen verzorgd bent van buiten, maar ook mooi bent van binnen’’, sluit Loïs af.