Lockdown zet streep door koopzondag in Meppel

Demissionair premier Mark Rutte geeft samen met zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM een persconferentie. Strengere coronamaatregelen moeten een einde maken aan de snelle opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant. Foto: ANP

De ondernemers in het centrum van Meppel hadden zich er op verheugd en de binnenstad aangekleed voor een gezellige koopzondag. Maar ook deze winter gooit corona roet in het eten. Het kabinet besloot zaterdag tot een harde lockdown.

Het draagvlak onder ondernemers in Nederland voor sluiting van niet-essentiële winkels is nihil, zegt branchevereniging INretail in een reactie op de mogelijke sluiting. „We zijn woest, dit zijn de allerbelangrijkste weken van het jaar. Mensen hebben vakantie en willen winkelen en cadeautjes kopen om onder de boom te leggen. Ondernemers hebben hier ook op ingekocht en hierop gerekend.”

Koopzondag

Het was de bedoeling dat op zondag 19 december de winkels in de Meppeler binnenstad van 13.00 tot 17.00 uur open zouden zijn. ‘Gezellig nog even winkelen voor de kerst of gewoon er even lekker tussenuit. Parkeren is gratis! Je bent van harte welkom in het hart van Meppel’, dachten de ondernemers vrijdag nog.

‘We hebben het extra mooi gemaakt in de stad. De feestverlichting hangt weer en er is allerlei feestversiering voor het extra warme kerstgevoel. Die wordt niet betaald door de internetreuzen, maar door je lokale ondernemers. Dus kom langs en koop met je hart’, schreven de ondernemers donderdag nog vol passie en trots op de Facebook-pagina van Ontdek Meppel.

Maatregelen

Vanaf morgen gaat het hele land in lockdown. Dat betekent dat alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, open mogen. Dienstverlening waaronder tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen en advocaten gaat ook gewoon door. In de essentiële winkels geldt wel een mondkapjesplicht en een maximum aantal bezoekers van 1 persoon per 5 vierkante meter.

Niet-essentiële winkels en horeca moeten de deuren sluiten. Het blijft wel mogelijk om te bestellen, af te halen of te retourneren. Ook kappers, schoonheidsspecialisten, bioscopen, musea, theaters en concertzalen mogen gedurende de lockdown geen mensen ontvangen.

Er mogen geen evenementen plaatsvinden. Met dat besluit gaat er onder meer een streep door de kerstmarkten. Weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek mogen wel doorgaan. Bij uitvaarten mogen maximaal honderd gasten aanwezig zijn.

Ontvang niet meer dan twee personen per dag

Het kabinet herhaalt de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en drukte te vermijden. Ook de verplichte 1,5 meter afstand blijft gelden.

De bezoekersregeling wordt aangescherpt van vier naar twee personen. Het wordt aangeraden maximaal één keer per dag op bezoek te gaan. Tijdens de feestdagen wordt de bezoekersregeling iets versoepeld en mogen vier personen ouder dan dertien jaar op bezoek komen.

Buiten mogen maximaal twee personen ouder dan dertien samenkomen. Dat geldt niet voor mensen binnen hetzelfde huishouden.

Scholen dicht

Tijdens de lockdown sluiten ook de scholen en de buitenschoolse opvang. Vanaf maandag moeten dus niet alleen de basisscholen, maar ook het voortgezet onderwijs, het mbo, hogescholen en universiteiten de deuren sluiten.

Fysiek onderwijs is tot in ieder geval 9 januari niet mogelijk. Het kabinet besluit op 3 januari of het onderwijs na de kerstvakantie weer fysiek plaats kan vinden.

Filmpje over koopzondag in Meppel

Bekijk hier het uitnodigende filmpje, dat helaas achterhaald is geworden:

Nieuws

Meest gelezen

menu