Lokaal sport- en beweegakkoord Meppel wil voeding en bewegen in lespakket opnemen. 'Door het drinken van energiedrankjes ontstaat chronische vermoeidheid'

Wellicht een licht tegenvallende opkomst, maar toch kijkt gymdocent Dennis van Os van Stad en Esch terug op een geslaagde presentatieavond over voeding en bewegen. „Al heb ik vanavond maar één iemand weten te overtuigen, dan is mijn avond geslaagd,” aldus Van Os.

Sportakkoord houdt een presentatie. Dennis van Os, daarachter Annekie Kiers (l.) en Ilona Branbergen

Sportakkoord houdt een presentatie. Dennis van Os, daarachter Annekie Kiers (l.) en Ilona Branbergen Foto: Smits creatieve teksten

Samen met collega gymdocent Jermaine Lubbers en voedingsdeskundigen Ilona Branbergen en Annekie Kiers ontving Van Os een kleine twintig ouders en pubers van Stad & Esch in een tent bij Sport- en gezondheidscentrum Civitas aan de Zomerdijk. Het was de eerste keer dat het kwartet in deze samenstelling het belang van gezonde voeding en bewegen onder de aandacht bracht. Een vlotte presentatie waarin de sprekers elkaar op een vloeiende wijze afwisselden en waar nodig aanvulden.

Leerlingen vragen: ‘Kunt u mij helpen?’

Een en ander komt voort uit het Lokaal sport- en beweegakkoord Meppel. Dennis van Os is onderdeel van de werkgroep Gezondheidsbewustzijn, Jermaine Lubbers heeft zitting in de werkgroep Gezondheidsbewustzijn van Jong en Vaardig. Het duo besloot in de coronaperiode een online workout op te stellen voor hun leerlingen op Stad & Esch.

Van Os: „Combineer je corona, de huidige leefstijl én bewustwording met elkaar, dan gebeurt er wat in je lichaam. Minder bewegen en minder energie leidt tot gewichtstoename en stress. Leerlingen meldden zich bij me met de vraag: ‘Kunt u mij helpen?’ Daarop heb ik een les ontwikkeld, een workout gecombineerd met een verhaal over voeding. Die is ontzettend goed ontvangen. Ik zou heel graag willen dat deze in het lespakket komt.”

Voorbeelden en inzichten

Geen ellenlange theoretische riedels, maar voor de aanwezigen veel voorbeelden, inzichten en handvatten voor de dagelijkse praktijk. Zo kwamen onder meer de chocolademelk, appelsap en volkoren wraps op tafel om te kijken hoeveel suikerklontjes we nu eigenlijk naar binnen werken bij het drinken en eten van deze voedingsmiddelen.

„Een glas chocolademelk bevat 6,5 suikerklontje per glas, in één glas Appelsientje appelsap zitten 5 suikerklontjes en Bolletje stopt in één reep 3,5 suikerklontje”, aldus Branbergen. Het advies van haar was de verleiding van de term ‘ongezoet’ op een pak te weerstaan en op de achterkant niet alleen kritisch de ingrediëntenlijst maar zeker ook de voedingswaarde te bestuderen.

Chronische vermoeidheid door energiedrankjes

Annekie Kiers gaf inzicht in wat er met het lichaam gebeurt bij het nuttigen van energiedrankjes. „Je bloedsuikerspiegel gaat enorm schommelen. Daar gaat je lichaam mee bezig en dan ontstaat chronische vermoeidheid”, aldus Kiers. „Je moet je lichaam voeden, onder meer met groente en fruit, en niet vullen. Aan vullen heb je niks. Vulling moet je verwerken en dat neemt alleen maar van je. En we vergeten veel te veel water te drinken. Ons lichaam bestaat voor 70 procent uit water. Drie keer drie glazen per dag is een goede richtlijn.”

Ook het belang van bewegen kwam herhaaldelijk naar voren. Zo zei Van Os dat elke vorm van bewegen welkom is. „Zoek iets wat je leuk vindt. Eén dagje bewegen is één dagje rust. Neem haalbare stapjes en iets wat je vol kunt houden. Er is onderzocht dat je iets 66 dagen moet doen om het als ritme te ervaren.”

Van Os en Lubbers waren na afloop tevreden. „Het is de bedoeling dat we dit door heel Meppel gaan doen”, doelde Van Os op de presentatie van de vier. Lubbers vulde tot slot aan: „We vinden het belangrijk om een gezonde leefstijl te motiveren. En niet alleen door leerlingen te bereiken.”