Man (25) die gemeentehuis in Meppel heeft bekogeld, zorgt al maanden voor onrust in de wijk Haveltermade. Inwoners worden er 'stapelgek' van

Een 25-jarige inwoner uit Meppel veroorzaakt al maanden overlast in de wijk Haveltermade. De man van buitenlandse afkomst slaapt in de schuur, speelt harde muziek af en schreeuwt tegen buurtbewoners. Omwonenden worden er „stapelgek” van.

Man (25) zorgt al maanden voor onrust in de wijk Haveltermade.

Man (25) zorgt al maanden voor onrust in de wijk Haveltermade. Foto: Wilbert Bijzitter

„Dit kan zo niet langer, ik voel mij niet veilig in mijn eigen huis. Mijn buurman slaapt nu zelfs met een knuppel naast zijn bed”, zegt een van de bewoners in deze wijk.

Gemeentehuis bekogelen

Volgens de bewoners gaat het om dezelfde man die twee weken geleden het gemeentehuis met stenen heeft bekogeld. De schade aan het pand loopt in de duizenden euro’s. De verdachte is opgepakt, heeft een proces-verbaal gekregen en is daarna weer vrijgelaten. De broer van de 25-jarige man bevestigt dit. De gemeente Meppel laat in een reactie weten niet inhoudelijk te kunnen reageren op deze zaak, omdat het over personen gaat. Ook de politie kan geen inhoudelijke reactie geven.

De bewuste man is zes maanden geleden naar Meppel gekomen. Daar is hij in huis gekomen bij zijn broer en moeder. Volgens zijn broer „was hij veel op straat te vinden en ging hij om met foute vrienden”. Na een gevecht op straat, waar ook de politie aan te pas moet komen, is de jongen niet meer welkom bij zijn oudere broer en moeder en schijnt hij rond te zwerven op straat.

Snel doorfietsen

Volgens de omwonenden slaapt de man sinds februari in de schuur bij zijn moeder en op straat. Zij voelen zich niet meer op hun gemak in hun eigen huis. „Hij zorgt voor zoveel overlast dat ik er ’s nachts niet meer van slaap. Middenin de nacht probeert hij de deur van onze schutting open te maken. Op zoek naar een slaapplek’’, vertelt een buurtbewoonster angstig. Ze vervolgt: ,,Moet je voorstellen dat iemand tien minuten lang aan je schuttingsdeur rammelt. Of ik bang ben? Absoluut.”

Een buurtgenoot vult aan: ,,Een paar keer per week moet ik aanhoren hoe moeder en zoon tegen elkaar schreeuwen. Wanneer wij als buurtbewoners er iets van zeggen, schreeuwt hij dat wij van zijn terrein af moeten. Wij durven niet eens meer langs de woning te fietsen. Wanneer wij hem zien, fietsen wij snel door.”

Volgens de vrouw en meerdere bewoners is de maat nu echt vol: „De politie is langs geweest, maar hoe nu verder? Geen idee.” De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat buurtbewoners hem hebben aangesproken op zijn gedrag. Dit heeft volgens omwonenden geleid tot een handgemeen tussen hen en de man. Tevens melden omwonenden dat hij in het bezit zou zijn van drugs. Het is onduidelijk of dat zo is. Buurtbewoners denken het wel gezien te hebben, maar zijn broer ontkent met klem dat er drugs in spel zou zijn.

Trauma

Een vrouwelijke buurtbewoner reageert fel op de gehele situatie: „Hij heeft in het verleden waarschijnlijk zoveel meegemaakt. Hij moet geholpen worden. De gemeente zet mensen met trauma’s in een huis. Er wordt niets mee gedaan waardoor hij op straat rondzwerft. Het is toch onmenselijk dat hij op straat slaapt. Zelfs tijdens de koude vorstperiode in februari sliep hij buiten. Na de bekogeling van het stadshuis, kreeg hij pas aandacht van de gemeente.”

Volgens de broer van de 25-jarige man woont hij inmiddels bij zijn vader in Meppel: „Een bewoner van de Haveltermade, die bij de gemeente werkt, heeft hem uiteindelijk geholpen. Dankzij die persoon woont hij weer bij onze vader.”