Mannes Hofsink in volle concentratie achter het carillon.

Mannes Hofsink speelt Radar Love op carillon Grote Kerk in Meppel. Hij haakt op verzoek van fan aan bij landelijk eerbetoon voor zieke gitarist Golden Earring

Mannes Hofsink in volle concentratie achter het carillon. Foto: Leo de Harder

Vanaf de Meppeler Toren dalen op 11 maart de klanken van het nummer <i>Radar Love</i> van de band Golden Earring neer in de binnenstad. Beiaardier Mannes Hofsink speelt het nummer op het carillon van de Grote of Mariakerk. Het verzoek daartoe kwam van muziekliefhebber Jelle Tadema uit Meppel.

Op donderdag 11 maart om 17.15 uur klinkt door heel Nederland de muziek van Golden Earring. De band is noodgedwongen gestopt met optreden. Gitarist en oprichter George Kooymans lijdt aan de progressieve spierziekte ALS. Optreden lukt hem niet meer. Op 11 maart wordt hij 73 jaar. Als eerbetoon wordt op die dag, op verzoek van de fanclub, door heel Nederland het nummer Radar Love gedraaid.

„Hoe mooi is het dat Meppel aanhaakt bij dit eerbetoon”, zegt Jelle Tadema. „Ik heb Mannes Hofsink benaderd met de vraag of hij dit nummer wil spelen op het carillon. Hij was meteen enthousiast.”

‘Verbinding tussen popmuziek en het beiaardierschap’

„Uiteraard”, reageert Mannes Hofsink. „Ik vind het fantastisch dat zo de verbinding ontstaat tussen popmuziek en het beiaardierschap. Ik heb gewoon ‘ja’ gezegd en ik zie het wel. Ik ga het nummer geschikt maken voor bespeling op het carillon. Ik ga daarnaast ook nog andere nummers van de band ten gehore brengen. Welke, dat moet ik nog uitzoeken. Het is een uitdaging. Daar hou ik wel van.”

Duizenden fans haken aan bij het initiatief. „Zij gooien ramen en deuren open om het nummer vanuit hun speakers te laten horen”, zegt Jelle Tadema. „Ook de beiaardiers zijn bereid om mee te werken. Landelijk staat de teller nu op zo’n 35. Die lijst wordt ongetwijfeld nog langer. Het is een eerbetoon aan een fantastische gitarist, die daarnaast samen met frontman Barry Hay veel nummers heeft geschreven.”

Rolling Stonesfan

Zeven keer zag Tadema de Golden Earring live optreden. „ Ik ben vooral een Rolling Stonesfan , maar de Golden Earring is zeker een goede tweede voor mij. De band heeft in de beginjaren heel veel opgetreden in feesttenten in de dorpen. Daarom hebben ook veel mensen een persoonlijke herinnering aan de band of ze hebben een van de bandleden ooit gesproken. Ik heb de band al die jaren gevolgd. Het is tragisch wat George Kooymans overkomt. Voor hem, voor de band, maar ook voor al die fans. De band verdient dit eerbetoon. Radar Love is het ijkpunt op 11 maart, maar er zijn ook al beiaardiers die wat meer nummers spelen. De band heeft zoveel hits gehad in zestig jaar tijd.”

Al eerder haakte Hofsink aan bij een bijzonder initiatief. Dat van Meppeler Rinus Mos . In 2018 kocht Mos op een veiling ‘een nummer naar keuze op het carillon’. De keuze viel op Rammstein . Drie nummers tanzmetal van deze Duitse band werden door de beiaardier bewerkt en ten gehore gebracht vanaf het carillon.