Zwoegen op de mooiste, lekkerste taart. Manon Kuiters uit Meppel doet mee aan landelijke finale taartenbakwedstrijd Hema

De Hema bestaat 95 jaar en dat wordt gevierd met taart. Beter gezegd: een taartenbakwedstrijd. Eén van de deelnemers is Manon Kuiters. De Meppelse reist vandaag vroeg af naar Amsterdam voor het moment suprême: de grote finale.

Manon Kuiters houdt van bakken.

Manon Kuiters houdt van bakken. Foto: Eigen foto

Maar liefst 800 mensen schreven zich in en tijdens de voorrondes rolden hier 30 finalisten uit. Eén van hen in Manon Kuiters uit Meppel. Hoog tijd om even te peilen hoe het met haar gaat!

Vertel, hoe staat het met de zenuwen?

„Ik ben inmiddels behoorlijk zenuwachtig. Het zou toch wel heel erg leuk zijn als mijn taart straks wordt opgenomen in het assortiment. Dat is wel een superprijs! Ik ben al een paar weken bezig het recept te finetunen en ik ben heel benieuwd wat de jury ervan vindt.”

Wat ga je maken?

„Ik ben in de race met een toffe(e) witte chocolade bananentaart met honeycomb. Bij het samenstellen van het recept heb ik vooral goed naar het bestaande assortiment gekeken. Wat vind ik dat er nog mist? Zo ben ik op dit idee gekomen, want wie houdt er nu niet van de combinatie banaan-chocola-karamel. Een echte allemansvriend, die dus niet mag ontbreken bij de Hema!”

Hoe ben je zo aan het bakken geslagen?

„Ik vind het al heel erg lang leuk om te doen, maar eigenlijk komt het wel een beetje door corona dat het wat serieuzer is geworden. Het was ook leuk om familie en vrienden te verrassen in de lockdownperiodes. Dan ging ik overladen met verschillende lekkernijen langs de deuren. Daarnaast leek het me leuk om het bakken te combineren met m’n liefde voor mode en servies, dus ik post nu regelmatig baksels met een bijpassende outfit op mijn Instagramaccount @manonkuiters”

Wat is jouw specialiteit?

„Ik probeer graag nieuwe dingen en experimenteer daar graag mee. Zoete dingen zijn mijn favoriet als geboren zoetekauw. Voor mijn ‘millionaires shortbread’ mag ik mijn vrienden wakker maken, dus ik denk dat dat wel één van mijn specialiteiten is!”

Kan jouw omgeving echt nog wel taart zien?

„Die zijn nog niet uitgegeten hoor haha! Van taart kom ik altijd af, dat kost weinig moeite. Ik krijg vaker de vraag of ik weer eens wat meeneem en ik bak toch zeer geregeld. Al moet ik eerlijk bekennen dat de taart ook vaak genoeg al op is, voordat ik aan uitdelen toe kom… Het opeten is toch wel de tweede helft van deze hobby.”

Wat verwacht je van de finale?

„Ik denk dat ze best kritisch zullen zijn over de verschillende taarten. Ik verwacht dat het behalve over de taart ook wel over de receptuur gaat en of het te produceren is in een fabriek in plaats van in een thuiskeuken. Voor mijn gevoel heb ik me goed aan de opdracht gehouden en is mijn taart prima te vertalen naar de productie.”

Stel dat je wint, ga je dan voor een carrièreswitch?

„Ik vind mijn werk (project manager bij Time Star Media) eigenlijk veel te leuk voor een echte switch. Af en toe een taart of toetjes op bestelling maken vind ik erg leuk om te doen, maar zeg nooit nooit!”