Markante blikvanger aan de Reest in Meppel is geveld: 'Het kon niet anders, de boom was een gevaar'

Markante populier is geveld.

Markante populier is geveld. Smits creatieve teksten

Het kon niet anders, vonden ook de deskundigen van de Natuurbeschermingswacht, maar nu is hij dan ook echt van de Meppeler aardbodem verdwenen. De veelbesproken populier aan de oever van De Reest bij de Weerdstraat is donderdag volledig gekapt en afgevoerd.

Zoals vooraf besproken met bewoners van de Weerdstraat en Prinses Margrietlaan werd voorafgaand aan de kap het groen langs de Reest vol gelegd met grote rijplaten, om ervoor te zorgen dat de schade aan de omgeving zoveel mogelijk beperkt blijft. De werkzaamheden met de kraanwagen aan de immense boom zorgden de hele morgen voor het nodige bekijks.

Ouderdom

Wegens ouderdom is de populier een gevaar geworden voor de omgeving. Al meerdere keren zijn er grote takken afgewaaid. Door de wisselende grondwaterstand bestaat de kans dat de boom omwaait en schade aanbrengt aan het gasverdeelstation van Rendo, dat twee meter van de stam staat. Mocht dat gebeuren, bestaat de kans dat een deel van Meppel zonder gas komt te zitten.

De markante blikvanger die grensde aan de achtertuinen van de Prinses Margrietlaan, is nu verdwenen. Op de lege plek worden populieren van een ander type teruggeplant.