Meinou Teijken met een poster van de beweging Moederhart op haar raam.

Meinou uit Meppel start beweging Moederhart in Drenthe en maakt zich zorgen over coronabeleid: 'Mensen zullen mij wegzetten als 'wappie' of gekkie, maar ik doe het voor de kinderen'

Meinou Teijken met een poster van de beweging Moederhart op haar raam. Foto: Gerrit Boer

Meinou Teijken (41) uit Meppel richtte de Drentse tak van de landelijke Moederhart-beweging op. Ze vindt dat er in de corona-aanpak meer aandacht moet komen voor de gevolgen voor jongeren en kinderen.

Ze heeft spanning, geeft ze voorafgaand aan het interview toe. Teijken is zich terdege bewust van het feit dat haar mening over de Nederlandse aanpak van de coronapandemie door velen niet op prijs zal worden gesteld. „Mensen zullen mij wegzetten als ‘wappie’ of gekkie.” Toch wil ze zich uitspreken.

Teijken, geboren Limburgse, kende een weinig florissante jeugd. Ze wil niet veel prijsgeven, maar praat over een een leven van terugvechten, dat vol is van spiritualiteit. Ze zegt altijd positief te blijven. „Ik geloof niet in kerken of in een god. Maar al komt er maar een piepklein beetje licht in de duisternis, dan houd ik me daar aan vast.”

Twijfels en wantrouwen

Ze denkt terug aan de eerste lockdown van maart vorig jaar. „Ik kreeg echt het idee dat alle neuzen in de samenleving dezelfde kant op stonden. Dat we samen vochten tegen een virus.” In dat geloof ontstonden al snel deuken. „Opeens moesten we mondkapjes op, terwijl we maandenlang hoorden dat zoiets niet zou werken.” Ze kreeg twijfels bij de beelden die ze zag op televisie en begon de coronacijfers in de media te wantrouwen.

Hoewel de Meppeler niet ontkent dat je van het coronavirus behoorlijk ziek kunt worden en er zelfs aan kunt overlijden, draagt ze geen mondmasker in publieke ruimtes. „Dat is ineffectief. Dat heb ik niet verzonnen, maar de wetenschap”, zegt ze.

Volgens haar moet bij de corona-aanpak juist de nadruk liggen op het beheersen van de druk op de zorg. Berichtgeving over dichtslibbende intensivecareafdelingen, overwerkte ziekenhuismedewerkers of uitgestelde operaties door de druk op de coronazorg? „Ik heb grote bewondering voor die mensen die daar blijven werken, ondanks de afschaling en het niet krijgen van loonsverhoging. Toch zijn er veel kinderen en jongeren in de knel geraakt gedurende de lockdowns, met name in onveilige thuissituaties. Daar moet meer naar gekeken worden.”

Brandbrief van Moederhart

Ze ondertekende begin maart een brandbrief van de beweging Moederhart, waarin wordt beweerd dat het test-, quarantaine- en vaccinatiebeleid ontwrichtend zou zijn voor kinderen. Onder de noemer ‘onze kinderen, onze keuze’, schreven tientallen moeders, onder wie BN’ers als model Doutzen Kroes of actrice Lieke van Lexmond, dat deze schade mogelijk onherstelbaar zou zijn. Teijken zelf sloot zich aan bij Moederhart, omdat ze zich zegt te herkennen in onveilige situaties waarin sommige kinderen nu zouden zitten. „Ik doe dit echt voor hen.”

Moederhart, opgezet door jurist Isa Kriens, journalist Sietske Bergsma en ondernemer Nadia Duinker, vindt het beleid van de overheid te star, wat in schril contrast staat met hun ‘moederhart’. Concrete plannen voor nieuw beleid, heeft de groep niet. De beweging ziet zichzelf als tegengeluid en als steungroep voor ouders in de pandemie.

Er ontstonden na de brandbrief tientallen lokale groepen door heel Nederland. Teijken richtte de Drentse tak op en liep ruim een week geleden mee met een ‘fakkeltocht voor vrijheid’ door Meppel, waar zo’n honderd ouders en kinderen aan meededen. Op Instagram deelt ze bijna dagelijks haar mening met haar 3700 volgers.

Natuurlijke weerstand

De brede wetenschappelijke consensus is dat vaccins werken en veilig zijn, toch moet Teijken er niets van hebben. Haar eerste twee kinderen zijn in hun jeugd nog ingeënt. De jongste van 6 jaar, kreeg geen enkele vaccinatie. Teijken gelooft in de natuurlijke weerstand van het lichaam door zo gezond mogelijk te leven. Het stuit haar tegen de borst dat er werk wordt gemaakt van vaccinatiepaspoorten, die vrij reisverkeer in Europa weer mogelijk moeten maken. „Mijn vrijheid wordt daarmee ingeperkt.”

Haar voorstel is dat mensen die zich weer vrij willen bewegen, daar de mogelijkheid voor kunnen krijgen. „Dat er mensen zijn die oprecht bang zijn en dat nog niet willen, kan ik mij heel goed voorstellen. Maar de keuze tot een vaccin wordt mij op deze manier opgedrongen.”

Haar wantrouwende houding tegen het beleid, heeft volgens Teijken niets van doen met gelijk krijgen of ergens lak aan hebben. „Ik ben alleen kritisch. Ergens hoop ik dat alle mensen die denken dat eind dit jaar alles weer kan, gelijk gaan krijgen. Want als uitkomt wat ik denk, namelijk dat dit nog lang niet voorbij is en deze pandemie voor iets veel groters staat, wordt alles nog veel erger.”