Schouwburg Ogterop.

Meppel gaat zich inspannen om schouwburgfunctie te behouden, maar niet tot het uiterste

Schouwburg Ogterop. Foto: Daan Prest

Meppel - Het meest voorkomende woord in discussie over Ogterop tijdens de gemeenteraad van Meppel zal donderdagavond wel eens ‘uiterste’ zijn geweest. Er is zelfs een amendement ingediend over het woord.

De gemeenteraad wordt namelijk door wethouder Henk ten Hulscher gevraagd om ‘zich tot het uiterste in te spannen om de schouwburgfunctie voor Meppel te behouden.’ Het is het woordje uiterste waar de meeste politieke partijen over vallen.

„Het wekt verwachtingen die we niet kunnen waarmaken”, aldus Gert Stam, raadslid voor de ChristenUnie.

Waarde van Ogterop

Dat wil niet zeggen dat de Meppeler politiek geen energie wil steken in Ogterop. Het belang van de schouwburg wordt volop ingezien. En dat is Anouk de Vlieg, fractievoorzitter van GroenLinks opgevallen. „Ik blij ben dat we kunst en cultuur niet onderschatten.”

De partij wil zich, anders dan de meeste andere partijen, wel tot het uiterste inspannen. „Moeten we ons inspannen ten koste van alles? Nee, zeker niet. We kunnen ons committeren aan tot het uiterste, omdat we dan op een zeker moment kunnen concluderen dat het ons toch niet gaat lukken.”

Renovatie kost miljoenen

Waar het over gaat is een nieuw onderzoek dat het college wil laten doen. Een onderzoek naar de mogelijkheden voor financiering van de renovatie van de schouwburg. Dat is hard nodig, want uit onderzoek van de huidige interim-directie blijkt dat er veel mis is met het gebouw.

De geschatte kosten liggen voor de renovatie liggen tussen de 15 en 20 miljoen euro. Geld wat de gemeente niet zomaar heeft klaarliggen. Gevreesd wordt dat tot het uiterste inspannen onder meer betekent tot ieder bedrag.

„Ogterop in stand blijven houden is belangrijk. Niet tegen elke prijs”, meent Jeannet Bos, namens D66. „Maar als het even kan graag.” Dat zegt zo ongeveer iedere partij. „We willen ons zeker inspannen, maar niet tot uiterste”, zegt Egbert Knorren (CDA).

‘Schrap het woord uiterste’

Het CDA diende daarom samen de VVD, D66 en ChristenUnie een amendement in. Tot het uiterste zou namelijk suggereren dat de gemeenteraad koste wat het kost zich in wil spannen om de schouwburgfunctie voor Meppel te behouden. De vier partijen stellen voor om het woord uiterste te schrappen.

Wethouder Henk ten Hulscher geeft aan dat tot het uiterste gaan, geen financiële inspanning zit: „De gemeenteraad gaat straks over het geld en bepaalt wat het waard is om de maatschappelijke functie van Ogterop overeind te houden.”

Alleen Sterk Meppel en SP zien niets in het voorstel van het CDA. „Je verandert alleen de woorden, terwijl het moet gaan over de grenzen. Dat is de discussie die je moet voeren”, vindt Xander Topma (SP). Sterk Meppel vindt het vooral belangrijk dat er geen financiële gevolgen zitten aan het woord ‘uiterste’.

‘Als we ons inspannen, doen we dat altijd tot het uiterste’

Omdat de andere partijen wel instemmen met het voorstel, hoeft de gemeenteraad zich dus niet meer tot het uiterste in te spannen voor het behoud van Ogterop. Het doet dus voortaan genoeg door zich in te spannen. Of zoals Jolida Voetelink, fractievoorzitter van PvdA, het zegt: „Het woord uiterste kan geschrapt worden. Als we ons inspannen, doen we dat altijd tot het uiterste.”

Twee nieuwe onderzoeken

En die inspanning is al meteen begonnen. Want de gemeenteraad geeft de wethouder unaniem akkoord om twee nieuwe onderzoeken uit te voeren. Naar de mogelijkheden om het geld bij elkaar te krijgen voor de renovatie, maar ook een onderzoek naar een bredere culturele functie voor Ogterop. Henk ten Hulscher noemt het een “eerste stap” in de hele discussie over Ogterop.

Egbert Knorren verwoordt het als volgt: „We nemen kennis van de onderzoeken die er nu liggen”, wijst hij bijvoorbeeld naar het onderzoek waaruit blijkt dat veel mis is met de schouwburg, maar ook naar de mogelijke oplossingen die de architect heeft geschetst. „We volstaan met de vaststelling dat er een oplossing moet komen voor het geconstateerde probleem. Welke oplossing dat is volgt op een later moment. Om die discussie eerlijk, goed en volledig te voeren, is meer informatie nodig.”

Die extra informatie moet onder meer komen uit de twee onderzoeken die het college nu mag gaan uitvoeren.