Schouwburg Ogterop.

Meppel krijgt al eerste volledige elektrische ziekenhuis van Nederland, wordt schouwburg Ogterop het eerste elektrische theater?

Schouwburg Ogterop. Foto: Daan Prest

„Hoe mooi is het dat in Meppel op dit moment het eerste ziekenhuis van Nederland gebouwd wordt dat volledig elektrisch en klimaatadaptief is. En hoe mooi zou het zijn om daar nog een schouwburg aan toe te voegen.”

De gemeente Meppel wil schouwburg Ogterop gaan vernieuwen. De kosten daarvoor worden op 18 miljoen euro geschat. Van die 18 miljoen wordt ongeveer 1 miljoen euro gereserveerd voor duurzaam en circulair bouwen.

„Dit is volgens deskundigen een percentage (ongeveer 6 procent, red.) waarop betekenisvolle maatregelen genomen kunnen worden in het bouwplan.” Dat zegt Harry Hoefsloot. Hij is projectleider van de gemeente Meppel. Om wat voor maatregelen gaat, kan hij nog niet zeggen. Dat wordt nog onderzocht, maar Hoefsloot kijkt alvast vooruit. Hij verwijst naar het nieuwe ziekenhuis van Isala dat in Meppel gebouwd wordt, het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig elektrisch wordt. „Hoe mooi zou het zijn om daar de schouwburg aan toe te voegen.”

De politiek moet nog een keuze maken over de grondige renovatie voor schouwburg Ogterop. Het pand is gedateerd en voldoet niet meer aan deze eisen. Daarnaast is de afgelopen jaren alleen noodzakelijk onderhoud gepleegd. Het laatste grote onderhoud is van 2010. Toen werden de foyer, entree en garderobe aangepakt. Kosten: 495.032 euro. Wethouder Henk ten Hulscher is helder over de huidige situatie: „Als we niet investeren betekent dat vroeg of laat sluiting van de schouwburg.”

Bijdragen van externen

Daarvoor moet de gemeente dus wel flink betalen. De kosten worden geschat op 18 miljoen euro, de gemeentelijke investering komt neer op zo’n 13 miljoen. De rest moet van anderen komen. „Garanties kunnen daarvoor nog niet gegeven worden”, zegt Loek Buys, die samen met Dorien van de Laak de interim-directie vormt van het Meppeler theater. „We hebben nog geen harde toezeggingen van externen.” Er wordt wel gegokt op bijdragen van externe partijen. „Wij rekenen op 19,5 procent van die 18 miljoen.”

Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Twee bureaus hebben alle kosten berekend voor de vernieuwbouw. Een bijdrage van 30 procent wordt als echte bovengrens genoemd, 20 procent moet een acceptabele inschatting zijn. Stiekem wordt ook gehoopt op de provincie. Om de provincie lekker te maken, begint Ogterop met een proef om een productiehuis op te zetten. De schouwburg heeft het idee om jaarlijks een productie te maken die in landelijke theaters uitgerold moet worden. De eerste proefvoorstelling is volgend jaar in twintig theaters in Nederland te zien.

„We zien het als een kans”, zegt Loek Buys. „Dat de provincie inziet dat ze hier voordeel van kan hebben, dat ze inziet dat het een hiaat in het cultuuraanbod kan opvangen.” Er is namelijk nog geen Drents theatergezelschap dat het land doortrekt. „Dit zou een argument kunnen zijn voor de provincie om mee te denken over de financiering voor de nieuwbouw.” Maar, zo zegt Buys wel: „Het is nog als als als. Er is nog geen garantie.”

18 miljoen euro is een schatting, het kan ook duurder worden

Dat de nieuwbouw 18 miljoen gaat kosten is overigens ook geen garantie. Projecten van grote omvang willen nog wel eens duurder uitvallen dan eerder geschat. „In dit soort complexe projecten is het heel erg van belang om tijdig de juiste externe expertise in te huren, die ervaring heeft met dit soort projecten. Dit komt niet elke dag in gemeente langs”, reageert projectleider Harry Hoefsloot. Hoefsloot zegt dat het daarbij ook belangrijk is dat er niet wordt vastgehouden aan een plan. Mocht er een kostenpost hoger uitvallen, dat er dan gekeken wordt of er met het overgebleven bedrag op een andere manier realisatie kan plaatsvinden.

De kosten kunnen ook hoger uitvallen omdat bouwmaterialen wellicht duurder worden. De 18 miljoen euro is namelijk gebaseerd op huidige prijspeil. „De laatste jaren zijn de kosten explosief gestegen”, ziet Loek Buys. „Het is heel speculatief. Zeker als je vier à vijf jaar vooruit wil kijken.” In de plannen die de gemeente Meppel nu heeft, zal Ogterop in juni 2023 sluiten. Dan begint de sloop, gevolgd door de vernieuwbouw. De grote zaal uit 1886 blijft overigens intact. De renovatie moet in 2025 klaar zijn, zodat in september 2025 Ogterop de deuren weer kan openen. Vanwege die speculatie is besloten om het huidige prijspeil te gebruiken. „Niet ongebruikelijk om daarvan uit te gaan”, meent Buys.