Meppel krijgt een tienerschool voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar, om de overgang naar het voortgezet onderwijs soepeler te maken

Foto: Shutterstock.

KC Het Kompas en CSG Dingstede in Meppel starten in het schooljaar 2021-2022 met Yuniors: een tienerschool van kinderen tussen de 10 en 14 jaar die de overgang van basisschool naar middelbare school soepeler moet laten verlopen.

Yuniors zal met een onderwijsvorm werken die loopt van groep 7 van het primair onderwijs tot en met het tweede jaar van het voortgezet onderwijs, zo melden beide scholen. Voor kinderen die op 12-jarige leeftijd in hun persoonlijke ontwikkeling nog niet toe zijn aan de overstap moet de schoolovergang zo soepeler worden. Na de zomer start de eerste groep 7 die plaats biedt aan 25 leerlingen.

Te jong

Nederland is één de weinige landen waar ‘de knip tussen primair en voortgezet onderwijs al op 12-jarige leeftijd wordt gezet’, stellen KC Het Kompas en CSG Dingstede.

‘In de praktijk zien we dat dit systeem niet voor alle kinderen past. Dit heeft meestal minder te maken met het intrinsieke leervermogen van een kind, maar vooral met de sociaal-emotionele ontwikkeling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan leerstijl, organisatiestructuur en cognitieve vaardigheden. Sommige kinderen krijgen in het huidige systeem niet de kans om zich optimaal te ontwikkelen op deze gebieden en stromen uit naar een ander niveau dan het PO geadviseerd heeft.’

Groei individuele persoonlijkheid

Yuniors moet naast het reguliere onderwijs meer specifieke aandacht geven aan de groei van de individuele persoonlijkheid van een kind. De onderwijsvorm richt zich op leerlingen waarvan de verwachting bestaat dat ze uiteindelijk in kunnen stromen in TL3 of Havo3. De onderwijsroute duurt vier jaar, waarbij ieder jaar is verdeeld in vijf keer zeven á acht onderwijsweken.

Kennismaken

Ouders in Meppel die nu een kind hebben in groep 6 van het primair onderwijs en hun zoon of dochter in aanmerking willen laten komen voor Yuniors, kunnen een kennismakingsgesprek aanvragen via www.yuniors.nl. Op donderdag 29 april wordt een online informatieavond georganiseerd waarover binnenkort meer bekend wordt gemaakt.