Meppel krijgt geen openbare stadstuin achter Woldstraat en Grote Kerkstraat. 'Als je een egel op het Prinsenplein ziet lopen, dan komt hij vanuit deze wilde stadstuin'

Het stuk groen achter de winkel- en horecapanden van de Woldstraat en Grote Kerkstraat wordt geen openbare stadstuin. Dat is besloten na overleg met bewoners, ondernemers en pandeigenaren rondom deze binnentuin.

De tuin achter Grand Café De Wheem tussen Grote Kerkstraat/Prinsenplein en de Woldstraat. Het groene parkje is privégebied.

De tuin achter Grand Café De Wheem tussen Grote Kerkstraat/Prinsenplein en de Woldstraat. Het groene parkje is privégebied. Foto: Leo de Harder

De gehele binnenstad van Meppel wordt groener gemaakt. Al deze groene gebieden in de stad worden door de gemeente samengevat in de liefkozende term ‘tuinen van de stad’. Een van die groene oases ligt achter Grand Café De Wheem en de panden aan de Grote Kerkstraat, Prinsenplein en de Woldstraat.

De gemeente zag in deze oase een kans om een parkachtige route aan te leggen vanaf het huidige parkeerterrein aan de Vledderstraat richting Wheem via een afgesloten toegang aan de Woldstraat. Het gaat om privégebied. Bewoners rondom het groene parkje zagen het echter niet zitten dat deze route opengesteld zou worden. Zij vreesden voor overlast zoals die er in het verleden ook was, toen de toegang nog niet was afgesloten met een hek. Winkeliers zagen bezoekers niet meer via de Woldstraat naar het centrum lopen, maar via de groenstrook. Het zou ze klanten kosten.

„De buurt heeft laten weten dat er geen animo is om iets met de binnentuin te doen”, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. „We laten het gebied niet vallen, maar het wordt geen openbaar stuk grond. Wellicht is er nog iets mogelijk met stadswandelingen door stichting Oud Meppel, die dan toegang krijgt tot het gebied.”

‘Er leeft een keur aan prachtig vogels in dit groene gebiedje’

Het lijkt de buurt onmogelijk. „Er is in geen veertig jaar gesnoeid in dit stuk groen”, zegt bewoner Luck Heuckeroth. Samen met Stef Oijen en andere buurtbewoners heeft hij destijds met de gemeente gesproken. „Bovendien heeft Meppel een ambachtelijk verleden en is de grond daardoor licht vervuild. De zadelmakerijen die er destijds zaten, werkten met looizuur, dat zit in de bodem. Er zou eerst zo’n twee meter grond afgegraven moeten worden en bomen gerooid voordat hier iets kan gebeuren.”

„De bomen en struiken vormen een dichte begroeiing en het onkruid tiert welig. Er leeft een keur aan prachtige vogels in deze bossen en dieren, zoals egels en insecten vormen hier de weelderigheid. Als je een egel over het Prinsenplein ziet lopen, dan kan je er vanuit gaan dat ie vanuit deze stadstuin komt. Het lijkt ons verstandig om de boel voorlopig met rust te laten. Dus ook geen stadswandelingen.”

Wat er gaat gebeuren met de overige Tuinen van de stad is nog niet duidelijk. De ontwikkeling van de stadstuin bij het gemeentehuis is vorig jaar afgerond. Er komt vergroening bij het Slotplantsoen en de Vledderstraat. „Het vergroenen van het Slotplantsoen wordt samen met de ontwikkeling van de Urzo-locatie opgepakt”, laat de gemeentewoordvoerder weten.