Meppel sluit (mede dankzij de verkoop van LTS Randweg) 2019 af met flinke winst

De voormalige LTS Randweg is voor 1,4 miljoen euro verkocht. Dat heeft mede bijgedragen aan de positieve jaarrekening van de gemeente Meppel. Foto: archief Wilbert Bijzitter

De gemeente Meppel heeft vorig jaar de jaarrekening flink positief afgesloten: 1.078.000 euro. Dat is flink meer dan in 2018, toen er een voorzichtig positief resultaat was van 359.000 euro.

De gunstige ontwikkeling voor de gemeente komt mede door de verkoop van panden. Vooral de verkoop van de voormalige school aan de Randweg heeft veel opgeleverd. Deze is voor 1,4 miljoen euro verkocht aan RdB Real Estate. Dat wil er huurappartementen en kantoorunits in vestigen.

Maar er is ook veel opgebracht uit de leges voor omgevingsvergunningen. De gemeente heeft vorig jaar een aantal vergunning verleend voor grote bouwprojecten, zoals Scania , Isala , de supermarkt op Het Vledder , de Kromme Elleboog en Nieuwveense Landen.

„Op alle beschikbare bedrijventerreinen zijn kavels verkocht en zien we steeds minder lege plekken”, schrijft de gemeente. Op korte termijn wil de gemeente het kavelaanbod vergroten.

„We krijgen steeds beter grip op de kosten, waardoor we meer betrouwbare prognoses kunnen geven”, reageert wethouder Jaap van der Haar.

Jeugdzorg en huishoudelijke hulp kosten meer

Maar er zitten ook negatieve uitschieters bij voor de gemeente. Eén daarvan betreft de zorg voor jeugd. Er waren grote nabetalingen over de jaren 2017 en 2018, terwijl er vorig jaar minder jongeren in Meppel op jeugdzorg waren aangewezen. Ook de huishoudelijke hulp heeft de gemeente vorig jaar meer gekost dan verwacht, vanwege een flinke toename in het aantal aanvragen. Vergeleken met 2018 hebben er 31.000 geïndiceerde uren huishoudelijk hulp meer plaatsgevonden. Daarnaast is er sprake van stijging van de CAO-lonen voor de huishoudelijke hulp.

De coronacrisis heeft geen financiële gevolgen voor de jaarrekening 2019, maar wel voor 2020 en mogelijk voor de jaren daarna. Hoe groot de financiële impact zal zijn is nu niet te bepalen.

Nieuws

menu