Meppel verwijdert omgekeerde vlaggen van gemeentelijke eigendommen. Eerste actievoerder meldt zich op gemeentehuis om in gesprek te gaan

Nagenoeg alle bomen in Nijeveen (gemeente Meppel) zijn voorzien van een blauw/wit/rood lint. Foto: Wilbert Bijzitter

De gemeente Meppel is bezig met het verwijderen van omgekeerde vlaggen en linten van gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen en verkeerslichten. De gemeente wil graag in gesprek met de actievoerders. De eerste heeft zich al gemeld.

Het duurt volgens woordvoerder Vincent Nevels wel even. Vooral in Nijeveen hangen er veel. ,,Ik heb ze niet geteld, maar er hangen er nogal wat. Problemen zoals in Hoogeveen ondervinden we nog niet.” Medewerkers van de gemeente Hoogeveen kregen tijdens het verwijderen een discussie met omstanders. In Meppel is dat voor zover Nevels weet nog niet aan de orde.

Er komen volgens de woordvoerder steeds meer signalen binnen dat inwoners aanstoot nemen aan de vlaggen.

Begrip voor protest

Ondanks dat de gemeente de vlaggen verwijdert, blijft ze begrip houden voor het protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. ,,We brengen door het verwijderen van de driekleur de neutraliteit van onze eigendommen terug. Iedereen moet veilig en prettig in Meppel kunnen wonen, werken en verblijven. Dat is voor iedereen even belangrijk. Het protest kan én mag gevoerd worden, maar gemeentelijke eigendommen zijn hier niet voor bedoeld. Vlaggen op particuliere terreinen of panden laten we vanzelfsprekend hangen.”

Het standpunt van de gemeente blijft gehandhaafd. Het gemeentebestuur uit dus tegenover de provinciale en landelijke politiek de zorgen ‘over het welbevinden van haar inwoners werkzaam in de agrarische sector’.

Neutraliteit eigendommen

Ondanks dat de gemeente de vlaggen verwijdert, blijft ze begrip houden voor het protest tegen de stikstofplannen van het kabinet, staat op de website van de gemeente. ,,We brengen door het verwijderen van de driekleur de neutraliteit van onze eigendommen terug. Iedereen moet veilig en prettig in Meppel kunnen wonen, werken en verblijven. Dat is voor iedereen even belangrijk. Het protest kan én mag gevoerd worden, maar gemeentelijke eigendommen zijn hier niet voor bedoeld. Vlaggen op particuliere terreinen of panden laten we vanzelfsprekend hangen.”

Het standpunt van de gemeente blijft gehandhaafd. Het gemeentebestuur uit dus tegenover de provinciale en landelijke politiek de zorgen ‘over het welbevinden van haar inwoners werkzaam in de agrarische sector’.

In de gemeenteraad van Emmen (D66) en Assen (GroenLinks) zijn vragen gesteld over de vlaggen.

Nieuws

menu