MeppelEnergie past levering van koude aan wegens overschrijding geluidsnormen. Defecte besturingseenheid oorzaak van lawaai

Bewoners van Nieuwveense Landen verbaasden zich de laatste tijd over het feit dat het warm in huis bleef, ondanks de vloerkoeling die in de woningen aanwezig is. Naar nu blijkt, werd tussen 21.00 uur en 09.00 uur de productie van koude uitgezet. Inmiddels is de productiecapaciteit in de nachtelijke uren aangepast en wordt er weer geleverd.

De biomassacentrale in de Nieuwveense Landen.

De biomassacentrale in de Nieuwveense Landen. Foto: Martijn Bijzitter

Via de buurtapp werd deze week opgemerkt dat het warm bleef in huis. Daarop werd een actie gestart om de koude weer actiever te laten werken. Bewoners werd opgeroepen massaal te bellen naar MeppelEnergie om een klacht in te dienen of een storing te melden.

Een van de bellers werd door Croonwolter&dros, de producent van de warmte en de koude, teruggebeld. De beller kreeg te horen dat de koeling in de avonduren uitgezet moest worden. De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD), die toeziet op de normen betreffende uitstoot van schadelijke stoffen en de normen voor geluid, legde het bedrijf een ‘last onder dwangsom’ op. Dit is een dwangmiddel dat een bestuursorgaan kan inzetten om een onrechtmatige situatie, in dit geval overschrijding van de geluidsnormen, te laten herstellen.

Resultaten geluidsmetingen pas na negen maanden ontvangen

Karel Mulder, exploitatiemanager van Croonwolter&dros erkent dat er een maatregel werd opgelegd. „De RUD heeft vorig jaar geluidsmetingen verricht. Het eindrapport daarover verscheen in september. Helaas kregen wij dat rapport gelijktijdig met de last onder dwangsom, ondanks vele verzoeken om het eerder te sturen. Daardoor lukte het niet om op zo’n korte termijn het geluidsniveau naar beneden te krijgen. Om toch aan de norm te voldoen moesten we vanaf 1 juli de koudeproductie in de nachtelijke uren tijdelijk stilleggen. Er is steeds koude geleverd, er staat namelijk binnen in het gebouw ook nog een koelmachine. Het zeer koude koelwater bleef rondcirculeren, wat in de nachtelijke uren voor voldoende koeling zorgde.”

Volgens een vergunning mag de installatie ‘s avonds maximaal op 70 procent en in de nacht op 50 procent van de capaciteit draaien. Overdag mag de installatie naar behoefte en desnoods op volle kracht koude leveren. „Een defecte besturingseenheid zorgde ervoor dat we continu de volle 100 procent benutten. Dat verklaart ook de overschrijding van de geluidsnorm”, legt Mulder uit.

Er is ten allen tijde koude geleverd

Inmiddels heeft het bedrijf de productiecapaciteit opnieuw ingeregeld en is de koelinstallatie weer opgestart. De bewoners wordt gevraagd om dit weekend te monitoren of de koeling naar tevredenheid werkt.

MeppelEnergie heeft volgens een van de bellers niets over het uitzetten van de koeling aan de bewoners gemeld. „Maar wij mogen gewoon de volle pond betalen”, klaagt de beller. Karel Mulder van Croonwolter&dros nuanceert dat. „Er is elke dag koude geleverd, want de installatie ging overdag aan terwijl ‘s nachts het koelwater ook nog circuleerde en daarmee hebben we steeds aan onze leveringsplicht voldaan.”