Meppeler Romeo en Julia in Auschwitz

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: postume onderscheiding voor Willem Kel, die zijn Joodse verloofde Carla de Leeuw vergezelde naar Auschwitz.

Op de appelplaats van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork reikte luitenant-kolonel Bas Kuipers, commandant van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland, het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uit aan twee achterneven van Willem: Richard en Henk Spraakman.

Op de appelplaats van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork reikte luitenant-kolonel Bas Kuipers, commandant van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland, het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uit aan twee achterneven van Willem: Richard en Henk Spraakman. Foto: Gerrit Boer

Henk, Richard en Bob Spraakman - de oudste is geboren en getogen in Meppel - zijn achterneven van Willem Kel. Ze zitten vrijdagmiddag naast elkaar op de voormalige appelplaats van Kamp Westerbork. Daar liggen 102.000 stenen, voorzien van een ster ter nagedachtenis aan de weggevoerde en nooit meer teruggekeerde Joodse landgenoten, en 200 stenen met een vlammetje voor de gedeporteerde Roma en Sinti. Twee van de stenen zijn voor Meppeler Willem Kel uit de Ambonstraat en voor zijn Joodse verloofde Carla de Leeuw. Ze zijn onafscheidelijk tot in de dood, die op hen wacht in het vernietigingskamp Auschwitz.

Schoolklassen