Het platform Meppelvoorelkaar werd vorig jaar feestelijk gelanceerd.

Meppelvoorelkaar komt snel uit startblokken

Het platform Meppelvoorelkaar werd vorig jaar feestelijk gelanceerd. Ebel Zandstra

Meppel – De digitale vrijwilligersvacaturebank ‘nieuwe stijl’, Meppelvoorelkaar, viert morgen (donderdag) het 1-jarig bestaan. Team Meppelvoorelkaar nodigt alle Meppeler betrokken bij het succesvolle opstartjaar uit voor een gezellige bijeenkomst.

Want het Meppeler online-platform voor georganiseerd vrijwilligerswerk en burenhulp, vond in haar eerste jaar al een rijke voedingsbodem in woonwijken, bij organisaties en particulieren. Op Meppelvoorelkaar.nl zijn de afgelopen elf maanden ruim tweeduizend contacten gelegd en daadwerkelijk 160 matches gemaakt.

‘Wat fijn dat jij in Meppel aandacht en tijd voor moeder hebt’, reageert een dochter uit het Westen van het land, op een geslaagde match. ‘Er is veel gebeurd’, blikt coördinator Lianne Dolstra van Stichting Welzijn MensenWerk terug. Het vrijwilligersteam rond de actieve website presenteerde het initiatief met regelmaat op thema-avonden, workshops en vergaderingen, van alle denkbare geïnteresseerde instanties. ‘Dat heeft veel bijgedragen aan de bekendheid van Meppelvoorelkaar. In Nijeveen kan het vrijwilligersproject nog wat meer ingebed raken. In een dorp bestaat al veel burenhulp, zoals Meppelvoorelkaar die stimuleert,’ zegt Lianne Dolstra.

Schilderij

Op het gemakkelijk toegankelijke systeem worden alle hulpvragen, reacties en werkelijk verrichte klussen anoniem geregistreerd. Meppelvoorelkaar was in 2017 goed voor 303 hulpvragen, geplaatst door vrijwilligers of organisaties. In totaal boden 126 Meppelers zich aan om uiteenlopend vrijwilligerswerk te doen. Uit ruim tweeduizend ‘contacten’ vonden aanbod en vraag rond burenhulp en vrijwilligerswerk elkaar 160 keer. De hulpvragen blijken heel divers. Iemand kon wat hulp gebruiken bij het plaatsen van een schilderij of bij de administratie.  Er waren klusjes in tuin, de hond uitlaten in het bos, Buurthuizen, musea, zorgcentra en organisatie voor kinderen, plaatsten hun vrijwilligersvacatures, zoals gastheer/vrouw, chauffeur of activiteitenbegeleider.

Ambassadeurs

Elke aanbieder en vrager krijgt automatisch een reactie. Meppelvoorelkaar bereikt doelgroepen onder 70 plus; veel hulpaanbieders zijn tussen de 40 en 50 jaar. Soms zijn zij ‘in between jobs’ of willen gewoon graag iets voor een ander betekenen. ‘Wat je doet krijgt je terug in een positieve samenleving,’ deelt een vrijwilliger haar ervaring op Meppelervoorelkaar.nl.  Het initiatief ontstond vanuit de twee wijkplatforms Oosterboer en Haveltermade. De gemeente heeft drie jaar lang de financiering van het project toegezegd. Een professional van Welzijn MensenWerk blijft eindverantwoordelijk. Lianne Dolstra en de ambassadeurs uit Team Meppel voor elkaar blijven  de digitale vacature bank onder de aandacht brengen in 2018.

Leerlingen

Meppelvoorelkaar nodigt gebruikers van het platform en/of partnerorganisatie uit om het eerste actieve jaar af te sluiten. Tijdens de feestelijke middag worden resultaten getoond en ervaringen gedeeld leden van de werkgroep, gebruikers en/of partners bij het platform Meppelvoorelkaar. Het is op 7 december een doorlopend feest tussen 15.00 en 17.00 uur. Net als bij de kick-off van het project, valt het jubileumfeest samen met de landelijke dag van de vrijwilliger. Bij de lancering bijna één jaar geleden op Drenthe College werden met gekleurde bolletjes wol de eerste draden van verbinding geweven.  Meppelvoorelkaar hoopt samen met leerlingen van het Drenthe College volgend jaar te werken aan de bekendheid van het initiatief.