De FitStap-groep Zuidwolde tijdens een training vorig jaar. Janny staat op de voorgrond.

Minder sporten en ongezonder eten. Zijn coronakilo's reden tot paniek of valt het mee?

De FitStap-groep Zuidwolde tijdens een training vorig jaar. Janny staat op de voorgrond. Foto: Remko Wemmenhove

Als gevolg van de lockdown sporten Nederlanders minder en eten ze ongezonder. Dat blijkt uit een onderzoek dat sportkoepel NOC*NSF heeft laten doen. Hoe zit dat in deze regio? Aan het woord een sportschoolhouder, een diëtist en een sporter.

„Wacht niet te lang, is ons advies. Ga weer lekker sporten.” Simon Apperloo en Corina van Os, eigenaren van sport- en gezondheidscentrum CivitaS hopen de deuren van de sportschool weer snel te kunnen openen. „Het duurt ons al veel te lang. Mensen moeten en willen in beweging blijven.”

„Tijdens de lockdown hebben we groepslessen aangeboden via livestream. Nu bieden we buiten lessen aan in groepen van maximaal vier personen. En we hebben materialen buiten staan, zodat mensen zelf aan de slag kunnen. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, maar het is zeker niet ideaal. We kunnen niet alle toestellen buiten zetten, daarom kunnen we niet iedereen helemaal in sportbehoefte voorzien. Maar we doen ons best en helpen graag, geven uitleg over gebruik van toestellen en zien erop toe dat mensen de juiste techniek gebruiken. We zijn in ieder geval erg blij dat onze sporters weer naar ons centrum komen. Mensen hebben echt de behoefte om te bewegen. Dat laten ze ons regelmatig weten.”

„We merken ook dat ze bewuster aan het sporten zijn. Dat ze juist iets doen voor hun gezondheid om weerbaarder te zijn tegen het coronavirus. Als mensen lang niks hebben gedaan, kunnen ze ook klachten ontwikkelen. Rugpijn is een veelgehoorde klacht als mensen lang stilzitten. Dat is natuurlijk niet wat we willen.”

„Een percentage onze leden zien we nu helemaal niet. Dat zijn met name de ouderen. Terwijl zij tot half december nog fanatiek kwamen trainen. Dat kan ook liggen aan de temperatuur, het is - zeker ‘s ochtends en in de avonden - nog best fris. Kom lekker in beweging en ga vooral op zoek naar de mogelijkheden die er geboden worden.”

Wandelen met een extra dimensie

Kleding die niet meer past, omdat extra coronakilo’s in de weg zitten; daar herkent Janny Schinkel uit Zuidwolde zich niet in. Buiten zijn, bewegen en je fit voelen; dat wel. „Al in de zomer was ik begonnen met dagelijks wandelen. Toen ik op Facebook een berichtje zag over FitStap, dacht ik meteen: ‘dat past bij mij’.”

FitStap is een twaalf weken durend programma, waarbij deelnemers iedere week een wandeltraining met oefeningen krijgen. Het is ontwikkeld door de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Janny volgde het programma het afgelopen najaar bij coach Remko Wemmenhove. Wandelen vormt de basis, legt hij uit. „Je krijgt wandeltechniek, leert een goede wandelhouding aan en ook je snelheid verhogen. Daarnaast krijg je voedingsadvies, mental coaching (mindfulness: kom uit je hoofd) en cognitieve fitness om de hersenen te trainen. Je krijgt ook toegang tot een app, waarin wekelijks negen opdrachten staan, evenals gerichte tips en advies.

„Er zit zoveel variatie in; dat is heel fijn”, vertelt Janny enthousiast. „Ik merkte dat mijn conditie echt vooruit ging, dat ik mij fit en vitaal voelde. Dat heb ik thuis vaak gezegd. Daarbij handhaaf ik mijn streefgewicht.”

FitStap beviel zo goed dat zij met drie andere groepsleden vroeg of Remko hen langer wilde begeleiden. Dat wilde hij. Janny: “We hebben maandelijks contact en krijgen steeds een programma waarmee je verder kunt. Ik ben gegroeid in discipline om de oefeningen te doen. Je zet door. Het doet je zoveel goed. Wandelen is al heerlijk, en dit geeft een extra dimensie.”

Remko hoopt dat hij, wanneer groepssport weer mogelijk is, een nieuwe FitStap-groep kan starten in Zuidwolde en een in Meppel. „Nog even geduld.”

‘Eten is voor veel mensen een troostmoment’

De problematiek die bij diëtist Annet Schenkel van Voedingsadviesbureau Diadem ter sprake komt, is niet eenduidig. Zo is er een groep oudere patiënten met diabetes of COPD die in deze coronatijd eenzaamheid ervaren en bij wie het eten moeilijker gaat. Zij vallen af.

En je hebt de groep tussen de 20 en 60 jaar bij wie de impact van de coronacrisis op een andere manier zichtbaar wordt. „Deze mensen gaan niet meer naar de sportschool, zijn wel veel gaan wandelen, maar missen de stok achter de deur. Ze lopen in de thuiswerksituatie meerdere momenten op een dag naar de koelkast. Je merkt de frustratie omdat het niet wil; het thuiswerken, het gemis van de sociale contacten... en dan is eten voor veel mensen een troostmoment. Voor de gezelligheid komt een hapje op tafel, iets wat voorheen minder nodig was omdat er meer te doen was. Afgelopen zomer ging het allemaal nog wel, maar je merkt dat de winterperiode veel mensen heeft genekt”, vertelt Annet Schenkel.

Het is deze groep die nu vecht tegen de extra coronakilo’s. „De vaste routine van sportschool of sporten in teamverband is er niet en alleen een blokje om doen mensen niet zo snel. Het bewust ermee bezig zijn, missen ze en het kost ze veel moeite om mee te gaan in alles en dan ook een aanpassing in de voeding te doen.” Het gaat mis als je minder beweegt en je voeding daar niet op aanpast.

Het advies is simpel: „Probeer drie keer per week iets te doen aan beweging. Zoek iets dat bij je past, bijvoorbeeld fietsen of wandelen, als je maar in beweging blijft. Voor sommige mensen helpt het om een stappenteller aan te schaffen. Probeer gezond te eten en als je minder beweegt, probeer de extra’s dan weg te laten. Zorg ervoor dat je niet meer dan 150 calorieën aan extra’s neemt, anders kom je aan.”