Minister in gesprek over stagediscriminatie. Noodzaak aangetoond door weigering stageplaats van leerling uit Meppel

Pets Place aan de Touwstraat in Meppel. NDC Mediagroep / Susanne Koetsier - Jansen

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs spreekt vandaag (woensdag) in de Tweede Kamer over het uitbannen van stagediscriminatie. Dat meldde hij op Twitter nadat er ophef is ontstaan over de sollicitatie naar een stageplaats door de dochter van Metin Yavuz uit Meppel.

Yavuz’s 16-jarige dochter volgt een mbo-opleiding en wilde haar stage graag lopen bij de dierenwinkel Pets Place in Meppel. Ze werd echter geweigerd voor de stage op basis van haar achternaam, meent haar vader. Want als ze het vervolgens opnieuw probeert, maar nu onder de naam ‘Lisa Sloots’, is er ineens wél een stageplek. Haar vader zegt dat ‘Lisa’ antwoord kreeg van dezelfde contactpersoon en dat haar brief vrijwel identiek was.

Yavuz en ook zijn dochter zijn beide in Nederland geboren. „Het doet pijn dat we nog steeds te maken hebben met uitsluiting”, zegt Yavuz voor de camera’s van Hart van Nederland .

Bestrijden van discriminatie

Pets Place onderzoekt de gang van zaken. Bart Scheffer, de directeur van het bedrijf vindt het heel erg wat er is gebeurd. Scheffer en Yavuz hebben gisteravond over het voorval gesproken. Afgesproken is dat Yavuz zijn verhaal gaat vertellen tijdens een landelijke bijeenkomst van bedrijfsleiders van Pet’s Place.

Minister Dijkgraaf is al langer bezig met het bestrijden van discriminatie bij stagebedrijven. Hij wil hierover harde afspraken maken met leerbedrijven en onderwijsinstellingen. Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgen als het aan de minister ligt een belangrijkere taak bij het vinden van stageplaatsen voor hun eerstejaarsstudenten. De scholen moeten op basis van de leerwensen en competenties van de student een stageplek vinden bij een bedrijf. Het bedrijf moet vervolgens die student accepteren als stagiair. Dijkgraaf ziet dit systeem, dat stagematching is genoemd, als belangrijk middel in de strijd tegen stagediscriminatie.

De minister haalt dus de verantwoordelijkheid voor het vinden van een stageplek weg bij de student en legt die nadrukkelijk bij de school.

Niet gastvrij

De helft van de mensen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland zijn of hier zijn geboren, ervaart Nederland niet als gastvrij. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vooral onder mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond is het opleidingsniveau en de arbeidsparticipatie sterk toegenomen. Maar daarmee is niet gezegd dat er geen knelpunten zijn. Zo blijkt uit het onderzoek dat veel mensen uit de tweede generatie een tijdelijke baan hebben en relatief vaak moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Uit eerder onderzoek bleek dat ze tegen stage- en sollicitatiediscriminatie aanlopen.

Nieuws

menu