Molen Sterrenberg in Nijeveen krijgt een nieuwe kap

De Sterrenberg wacht een grote renovatie. Foto: Martijn Bijzitter

De renovatie van korenmolen Sterrenberg is gestart. De molenkap, het deel waaraan de wieken zijn bevestigd, is verzakt. Donderdag wordt de kap van de molen gehesen, zodat de draagconstructie en de kap kunnen worden hersteld.

In 2018 werd geconstateerd dat de linker voorkant van de molenkap naar beneden hangt. Dat is aanleiding om de staat van de kap nader te onderzoeken.

Uit laserscans blijkt dat de draagconstructie van de molenkap niet meer voldoet. Hoewel er geen direct gevaar is voor de omgeving, moet de verzakking wel snel worden hersteld. Daarvoor is het nodig om de molenkap te verwijderen.

De kap wordt daarna gedemonteerd en gerepareerd in een werkplaats. Daar worden ook het rietdek en de roeden van de kap onderzocht en als het nodig is hersteld.

Kosten: 200.000 euro

De werkzaamheden nemen enkele maanden in beslag. Naar verwachting wordt de kap in april teruggeplaatst. De kosten bedragen zo’n 200.000 euro. Gemeente Meppel is eigenaar van de molen en bekostigt de renovatie.

De restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd door Wieringa Molenbouwadvies en Vaags Molenwerken. De molenaars van Sterrenberg reviseren zelf de windroos. Tijdens de werkzaamheden blijft de molenwinkel open.

Nieuws

Meest gelezen