Molen de Vlijt in Meppel is weer compleet: de maalstenen zijn gearriveerd

De nieuwe molenstenen worden de molen in gehesen. Kees Vanger

Molen de Vlijt aan de Sluisgracht in Meppel is sinds deze week weer compleet. Maandag heeft er een historische gebeurtenis plaatsgevonden in het herstel van het monument: de nieuwe molenstenen zijn de molen in gehesen.

Voordat de stenen de molen in zijn gehesen, is er al veel werk verzet. Twee molenmakers van restauratiebedrijf Roald Hans hebben de stellingplanken van de molen vervangen. Een koude klus in de wind op 9 meter hoogte.

In totaal zijn 720 spijkers voor de gehele stelling in het hout geslagen. Vervolgens is de regenkraag aangepakt en is er een nieuwe regengoot aangebracht.

Takelklus

Zwikker Beton heeft op zijn beurt met een heftruck de stenen van de aanhanger getild. Rein Troost van het gelijknamige transsportbedrijf kon vervolgens de stenen van ruim 400 kilo omhoog takelen. Zo’n anderhalf uur nadat molenmaker Roald Hans de mosterdstenen had afgeleverd lagen ze al op de maalzolder.

Tot slot zijn de nieuwe planken voor de romp geschuurd en in de beits gezet. Volgend jaar worden de rotte planken in de romp vervangen.

Toekomst als mosterdmolen

Molen De Vlijt in Meppel heeft geen maalinrichting en kan daarom ook geen eigen gemalen producten verkopen. Daardoor zijn de inkomsten afhankelijk van giften en donaties. Het bestuur geeft de voormalige graanmolen een nieuwe toekomst als mosterdmolen.

Bekijk hier een video van het takelen van de molenstenen.

Nieuws