Molenmarathon op de Havelter molen. Het gemaal in Havelte draait 24 uur lang

Draaimarathon Havelter molen, gepavoiseerd met vlaggen.

Draaimarathon Havelter molen, gepavoiseerd met vlaggen. Foto: Wim Goedhart

De Havelter molen houdt een molenmarathon. Dat houdt in dat het gemaal 24 uur lang constant draait. Van vrijdag 16.00 uur tot zaterdag 16.00 uur.

Aan wethouder Roel Vedder de eer om de aftrap te verrichten. Er wordt dus een etmaal continu gedraaid en bij voldoende wind wordt er ook meel gemalen. Het einde van de marathon wordt muzikaal begeleid door draaiorgel De Parel uit Meppel, die het laatste uur voor de vrolijke klanken zorgt. Ook zijn er nog een aantal andere activiteiten.

In het kader van ‘het jaar van de Vrijwillige Molenaar’ krijgt elke provincie in Nederland een maand toebedeeld waarin de molens extra ingezet worden voor promotie van het molenaarsvak en in bredere zin in promotie van de molens in Nederland. Drenthe is de maand november toegewezen.

De Havelter molen heeft daar een aantal activiteiten aan verbonden: voor Sint Maarten lampions maken in samenwerking met de basisschool. Op 11 november kwamen er veel kinderen zingen, zij kregen een zakje snoepgoed mee. Afgelopen zaterdag was er een drukbezochte kindermiddag met verschillende activiteiten.

Komende vrijdag en zaterdag is er dus de molenmarathon. Maar er is meer: zaterdag 26 november zijn alle molens in de omgeving geopend, speciaal voor mensen die molenaar willen worden. Liefhebbers kunnen dan kennismaken met de molenaarshobby. In januari beginnen de theorieavonden voor nieuwe molenaars.