Monkey Fun Run komt naar Meppel toe, met speciale editie voor kinderen

De Monkey Fun Run komt naar Meppel toe. Deze obstakelloop houdt op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 september een editie voor basisschoolleerlingen en leerlingen van de eerste twee groepen van het voortgezet onderwijs.

De Monkey Fun Run zag in 2019 het levenslicht in en rond Steenwijk en trok direct al zo’n vijfhonderd deelnemers.

De Monkey Fun Run zag in 2019 het levenslicht in en rond Steenwijk en trok direct al zo’n vijfhonderd deelnemers. Archief Wilbert Bijzitter

Twee jaar geleden is de eerste Monkey Fun Run gehouden in Steenwijk met zo’n 500 deelnemers. Vorig jaar is het evenement niet gehouden vanwege corona. Er is toen wel een kinderparcours voor in de plaats gekomen in Steenwijk en ook dit jaar wordt de obstakelloop vervangen voor een editie voor kinderen. Dat wordt nu dus uitgebreid met een editie in Meppel.

„We zijn al door het land getrokken om te kijken waar we nog meer aan de slag kunnen gaan”, vertelt Bas Heinen, die samen met André Kasel en Koen Walpoott de Monkey Fun Run heeft opgericht. De organisatie trekt in Meppel samen op met Meppel Actief en Gezond. Monkey Fun Run zorgt voor alles omtrent het parcours en inschrijvingen, Meppel Actief is aangehaakt vanwege het grote netwerk dat zij hebben.

„Een week voor de zomervakantie zijn we langs de basisscholen gegaan om te vertellen dat dit eraan komt en dat leerlingen alvast kunnen inschrijven”, vertelt Roxanne Dekker namens Meppel Actief en Gezond. Vanwege de vakantie is het op dit moment niet bekend hoe het met de inschrijvingen gaat. Wel weet Dekker dat een aantal basisschoolklassen zich al heeft aangemeld.

Engelgaarde

Locatie van het evenement is Engelgaarde. Daar wordt een parcours uitgezet van zo’n 2,5 à 3 kilometer, zegt Bas Heinen. „Het wordt een leuk parcours, specifiek voor kinderen tot 13 jaar.” De kinderen wacht vele obstakels. Voor wie er geen genoeg van krijgt, is het mogelijk het parcours twee keer te lopen. „Bij iedere hindernis krijg je twee opties. Zo heb je tijdens de volgende ronde toch een andere beleving.”

De editie voor kinderen wordt verspreid over drie dagen: woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 september. Er wordt in groepen gestart en er zijn verschillende starttijden. Aanmelding verloopt via de basisscholen, al kunnen kinderen zich ook zelf opgeven. Wel moeten ze dan zelf een groep van minimaal zes vormen.

Dekker houdt echter nog een mogelijkheid open. Mochten de aanmeldingen vanuit basisscholen niet geweldig verlopen, ziet ze een mogelijkheid om ook langs de Meppeler (sport)verenigingen te gaan.

Nationale sportweek

De timing komt goed uit. Een week later is namelijk de nationale sportweek. „Mooi dat we dit er net voor kunnen organiseren”, zegt Dekker. Precies in de sportweek kon niet, want het evenement vindt dan plaats in Steenwijk, ook voor kinderen. De Monkey Fun Run valt eigenlijk precies in een gat in de Meppeler agenda. Voorheen stond in deze week van september de Meppel City Run gepland, maar die wordt sinds 2019 in mei gehouden. Dekker: „Het zit niet in elkaars vaarwater. Het versterkt elkaar juist.”

Het is meteen een kleine vakantie voor de organisatoren van de Monkey Fun Run. Alle objecten blijven de drie dagen namelijk staan in Engelgaarde. „Wij gaan daar dan zelf overnachten om te voorkomen dat alles gesloopt gaat worden”, zegt Heinen. „Voordat er dan weer gestart wordt, gaan we nog controleren of alles in goede staat is.”

Het evenement is echter nog onder voorbehoud, waarschuwt Roxanne Dekker. Het is afhankelijk van de coronasituatie tegen de tijd. De inschrijving is al wel open. „Daarmee kunnen we niet wachten tot een week van tevoren.”

Zowel de organisatie van de Monkey Fun Run als Meppel Actief kijken vooruit. „Het is wel ons idee om van de Monkey Fun Run een jaarlijks terugkerend evenement van te maken”, zegt Bas Heinen. Dat ziet Roxanne Dekker ook zitten. Zelf deed ze mee aan de ‘volwassen editie’ van 2019 in Steenwijk. „Fantastisch was dat. Lekker in de buitenlucht, in de natuur.” Het is dan ook de bedoeling om ook de editie voor volwassenen naar Meppel te halen.