Monumentenwacht oefent in Meppel het werken op grote hoogte

default

default Foto: Foto Ronald Nijmeijer

Medewerkers van de Monumentenwacht Drenthe gingen vandaag op herhalingscursus rope-acces. De training vond plaats op de Meppeler Toren, die daarvoor door de gemeente Meppel beschikbaar was gesteld.

Rope-acces is eigenlijk professioneel klimmen. Tijdens werkzaamheden wordt het gewicht van de klimmer hoofdzakelijk door zijn uitrusting gedragen. Als zo’n uitrustingsstuk of ankerpunt faalt, biedt het backup-systeem extra veiligheidsreserve. Voor dit werk gelden strenge richtlijnen.

De Monumentenwacht Drenthe heeft vier monumentenwachters in dienst. Zij inspecteren dagelijks monumenten, zoals hunebedden, woonhuizen, molens en kerken van 1200 abonnees. „De monumentenwachters voeren tijdens de controle zelf kleine werkzaamheden uit om de monumenten wind- en waterdicht te houden”, vertelt teamleider en monumentenwachter Ronald Nijmeijer.

„Daarnaast geven we hersteladvies aan de eigenaar van het monument en we geven ook informatie over de subsidiemogelijkheden.”

Vandaag hielden de cursisten Meindert de Jong, Wilco Punter, Paul-David van Vliet en Stefan van den Berg onder leiding van cursusleider Derk Batjes van Rope Access Noord hun kennis en hun vaardigheden up to date, zodat ze weer op grote hoogte hun werk kunnen blijven doen.