De muurschildering in de aula van de voormalige HBS aan het Zuideinde gaat verhuizen naar de aula van Stad & Esch op Ezinge.

Muurschildering in voormalige HBS aan Zuideinde van 10 meter lang 'verhuist' naar Stad & Esch-locatie Ezinge

De muurschildering in de aula van de voormalige HBS aan het Zuideinde gaat verhuizen naar de aula van Stad & Esch op Ezinge. NDC Mediagroep / Stefan Klomp

De muurschildering in de voormalige HBS aan het Zuideinde, waar Stad & Esch als laatste zat, blijft bewaard. Het kunstwerk krijgt een plek in de Stad & Esch-locatie op Ezinge.

Het wordt geen eenvoudige klus. De muurschildering is 10,5 meter lang en 3,7 meter hoog. Met een speciale techniek wordt de verf- en stuclaag losgehaald en overgezet op doek door gespecialiseerde restaurateurs. Hier wordt vrijdag mee begonnen en over een paar maanden moet het schilderij dan een plekje krijgen in de aula van de Stad & Esch-locatie op Ezinge.

Waarschijnlijk duurt het enkele weken voordat de wandschildering, gemaakt door Folkert Haanstra in 1963, helemaal is verwijderd uit de voormalige HBS. Daarna volgt er nog een aantal vervolgbehandelingen in de werkplaats van de restaurateurs. „Ik vind het fantastisch dat we het kunstwerk straks weer thuis kunnen brengen in de nieuwe school van Stad & Esch”, reageert wethouder Jaap van der Haar.

Kosten: 55.000 euro

De kosten voor de verhuizing van het schilderij zijn niet mals: ongeveer 55.000 euro. Deze hoge kosten leken roet in het eten te gooien, maar mede vanwege een ‘royale bijdrage’ van Stichting Waarborgfonds Meppel kunnen restaurateurs aan de slag. Ook de gemeente en Stichting Beeldende Kunst sprongen financieel bij. Toch is het benodigde bedrag nog niet volledig binnengehaald. Met de provincie Drenthe en Burgerweeshuis Meppel lopen nog gesprekken.

Dat steekt schril af tegen de oorspronkelijke kosten. Voor destijds 6375 gulden realiseerde Folkert Haanstra het kunstwerk. De thematiek van het werk is ontleend aan de Griekse mythologie. Op het schilderij is een strijd te zien tussen Poseidon, de god van de zee, en Pallas Athene, de godin van de wijsheid.

Appartementen

De muurschildering zou eigenlijk verdwijnen. In de voormalige school aan het Zuideinde - een provinciaal monument - komen appartementen. De voormalige aula verandert in een binnentuin, waardoor er geen ruimte zou zijn voor het schilderij. De gemeente Meppel startte daarom een onderzoek naar mogelijkheden om het kunstwerk toch te behouden. Daar pleitte Erfgoedvereniging Heemschut, een particuliere verenigingen voor bescherming van cultuurmonumenten, ook voor. Dat heeft onderzoek gedaan naar het kunstwerk en de waarde ervan.

‘Er is alle reden om dit kunstwerk voor de toekomst te behouden’, aldus de erfgoedvereniging. De vereniging wijst op de zeldzaamheid van het kunstwerk. ‘Het aantal hoogwaardige naoorlogse kunstwerken uit deze periode in Meppel is beperkt. Vergelijkbare wandschilderingen zijn niet aanwijsbaar in de stad en ook niet regio. Daarnaast is het een gegeven dat landelijk circa 50 procent van dit soort monumentale werken reeds verloren is gegaan. Veel wandschilderingen zijn bijvoorbeeld onder de witkwast verdwenen of gesloopt. Ook van Folkert Haanstra zijn veel werken vernietigd.’

Maar ook de locatie zorgt ervoor dat het om een bijzonder stuk gaat. Het is namelijk al die tijd prominent in de aula aanwezig geweest. ‘Het is onderdeel van het collectieve geheugen van Meppel.’ Volgens de vereniging is er beperkt monumentale kunst uit de wederopbouwperiode aanwezig in Meppel. ‘Dit kunstwerk is daarom voor Meppel een bijzondere illustratie van deze voor de ontwikkeling van de stad belangrijke periode.’