De wandschildering in de aula van het voormalige Stad & Esch Zuideinde gaat verhuizen naar Ezinge.

Muurschildering in voormalige school aan Zuideinde in Meppel verhuist naar nieuwe school op Ezinge: 'Geen gemakkelijke klus om een geschikte wand voor zo’n groot kunstwerk te vinden'

De wandschildering in de aula van het voormalige Stad & Esch Zuideinde gaat verhuizen naar Ezinge. Foto: Martijn Bijzitter

Een moeilijke klus, dat is een aardig goede omschrijving van de werkzaamheden die er momenteel plaatsvinden in de aula van de voormalige HBS aan het Zuideinde. Daar wordt een muurschildering van 10 meter lang bij 3 meter hoog letterlijk van de muur afgehaald.

„We gaan proberen de muurschildering te redden. Deze staat tegen een muur die wordt gesloopt”, zegt restaurateur Fabian Rasson van Ornament Restauraties. Die muur maakt plaats omdat in de voormalige school, waar als laatste Stad & Esch zat, appartementen komen.

Het kunstwerk van Folkert Haanstra, gemaakt in 1963, krijgt een nieuwe plek. Het verhuist naar de aula van de nieuwe Stad & Esch-locatie, en dat is op Ezinge. „We krijgen hele leuke reacties van leerlingen en oud-leerlingen”, zegt Peter de Visser, directeur-bestuurder van Stad & Esch. Hij spreekt van een stuk nostalgie dat terugkeert. „Dat schilderij heeft heel wat meegemaakt daar in de aula. Het heeft zeker betekenis voor Stad & Esch.”

Maar wat het nu meemaakt is van een compleet andere orde. „In principe heb je drie technieken waarmee je de klus kan klaren”, vertelt Rasson. „De beste manier is natuurlijk de hele muur eruit halen, maar dat vergt heel veel logistiek. Waar ga je naartoe met zo’n grote muur?” Een andere techniek is om er textiel op te plakken. „En dan trek je de verf er eigenlijk vanaf.” Dat is volgens hem de makkelijkste methode. „In dit geval doen de we moeilijkste methode.” Ook nu wordt er iets tegenaan geplakt, maar nu wordt het schilderij „inclusief het pleisterwerk” van de muur gehaald.

„Dat doen we omdat de makkelijke techniek hier niet goed werkt, omdat er eigenlijk geen goede lijm is die hier op de schilderslaag plakt. Als we dan het schilderij gaan lospeuteren, zal er een deel van de lijm blijven zitten.

Voor de zomervakantie in de nieuwe school?

De complexiteit betekent dat het niet een klus is die binnen een weekje is geklaard. „Eind maart is die muurschildering weg”, zegt Fabian Rasson. Daar hoort ook een kostenplaatje bij. Voor destijds 6375 gulden realiseerde Folkert Haanstra het kunstwerk. De verhuizing van het schilderij kost ongeveer 55.000 euro. Deze hoge kosten leken roet in het eten te gooien, maar mede vanwege een ‘royale bijdrage’ van Stichting Waarborgfonds Meppel kunnen de restaurateurs aan de slag. Ook de gemeente en Stichting Beeldende Kunst sprongen financieel bij. Toch is het benodigde bedrag nog niet volledig binnengehaald. Met de provincie Drenthe en Burgerweeshuis Meppel lopen nog gesprekken.

Het schilderij wordt overgezet op doek. Daarna volgen er nog een aantal vervolgbehandelingen in de werkplaats van de restaurateurs. Peter de Visser hoopt dat het schilderij voor de zomervakantie in de aula in de school op Ezinge een plek heeft gekregen.

En ook daar valt het woord moeilijk, maar dan om een heel andere reden. „Het was geen gemakkelijke klus om een geschikte wand voor zo’n groot schilderij te vinden. Er was er gelukkig nog één geschikt.” De muurschildering komt te hangen aan een muur in de aula, tussen het gymnasium en het beroepencollege. Dan is de verhuizing naar Ezinge ook nog als moeilijk te typeren. Hoe breng je immers een schilderij van 10 meter lang en 3 meter hoog de school binnen.

De muurschildering wordt uiteindelijk op een rol het schoolgebouw binnengedragen. Dat wordt dan uitgerold en overgebracht op de muur. „Het is dus niet zo dat we een schilderij van tien meter lang verplaatsen”, aldus De Visser.

Hoop was opgegeven

Eigenlijk was de hoop op de terugkeer van het schilderij al opgegeven. Met de nieuwbouwplannen van de voormalige HBS is er wel over gesproken om de wandschildering, maar ook de befaamde wenteltrap van de aula, mee te laten verhuizen naar Ezinge. Maar dat bleek toen allemaal niet uitvoerbaar.

„We zaten al te denken om een fotograaf te vragen om het schilderij volledig vast te leggen op een foto. Die foto wilden we dan groots projecteren op de muur.” Maar het overhevelen van het schilderij kan dus toch, nadat een erfgoedvereniging zich er hard voor heeft gemaakt.

De wenteltrap kan niet mee, maar die blijft een prominente rol houden in de plannen voor de HBS. Toch keert er wel een wenteltrap terug bij Stad & Esch. Peter de Visser: „We realiseren in de kelder een nieuwe mediatheek. Die wordt verbonden met een wenteltrap, als verwijzing naar het Zuideinde.”