Restaurateur Fabian Rasson voor de muurschildering, die nu in Zeeland ligt om gerestaureerd te worden.

Muurschildering is volledig van de muur geschraapt uit voormalige school in Meppel: 'Moeilijke klus, maar tevreden hoe het ging'

Restaurateur Fabian Rasson voor de muurschildering, die nu in Zeeland ligt om gerestaureerd te worden. Martijn Bijzitter

De muurschildering van kunstenaar Folkert Haanstra is volledig van de muur uit de voormalige HBS aan het Zuideinde in Meppel gehaald. „Dat is goed verlopen”, zegt restaurateur Fabian Rasson van Ornament Restauraties.

De muurschildering van 10,5 meter lang en 3,7 meter hoog krijgt een nieuwe plek: in de aula van Stad & Esch op Ezinge. Maar daarvoor moest het schilderij wel eerst van de muur in de aula van de voormalige Stad & Esch-locatie Zuideinde geschraapt worden. Dat proces heeft net geen maand geduurd.

„Een moeilijke klus”, zegt Rasson daarover. Op de verf hebben de restaurateurs daar ter plekke een speciale lijm en doeken geplakt. Vervolgens is de muurschildering inclusief deze doeken van de muur afgetrokken. „We zijn heel tevreden hoe het is gegaan.”

Zeehonden kijken

Het makkelijkst zou zijn om de hele muur op te pakken, maar dat is niet realistisch. Waar ga je immers naartoe met zo’n grote muur? Die muur had dan naar Zeeland gemoeten - naar Zeeuws-Vlaanderen. Naar Walsoorden, een dorp met zo’n 175 inwoners in de gemeente Hulst. Het havendorpje van zo’n 60 hectare ligt direct aan de Westerschelde. Ter vergelijking: in Rogat wonen 125 mensen, maar dat beslaat 154 hectare.

In Walsoorden wordt de muurschildering namelijk gerestaureerd, in het atelier van Ornament Restauraties. „Er zijn niet zo veel mensen die dit werk doen. Maar een paar mensen voeren deze ambacht in Nederland uit.” En dus ligt de muurschildering nu hemelsbreed 207 kilometer verderop. In Walsoorden dus, waar de Walsoordense Havenfeesten en de nieuwjaarsduik de jaarlijkse hoogtepunten zijn, waar je vanaf de dijk met wat geluk zeehonden kan zien en waar grote vrachtschepen van en naar Antwerpen rakelings langs de dijk varen.

Barstjes en gaatjes

„Er is minder schade dan we dachten”, zegt Rasson over de staat van de muurschildering. Goed nieuws, maar daarmee is het werk niet zomaar af. Rasson verwacht nog zeker twee à drie maanden nodig te hebben voor de restauratie. „Het gaat vooral om wat barstjes en gaatjes die zijn ontstaan in de verf. Op een enkele plaats is er wat verf losgekomen, maar dat gaat niet om grote stukken.”

Zodra de restauratie gereed is, wordt de muurschildering gemonteerd op een nieuwe plaat zodat die vervoerd kan worden naar de Stad & Esch-locatie Ezinge. Daar wordt die dan op weer een muur aangebracht. Stad & Esch hoopt dat voor de zomervakantie het kunstwerk te bezichtigen is in de school.

In de voormalige school aan het Zuideinde is geen ruimte meer voor de muurschildering. Er worden appartementen in gerealiseerd. De muur waar het kunstwerk uit 1963 aan vastzat wordt gesloopt.