Muziekpionier OGA van Setten (76) stond op de bres voor minderheden | In Memoriam

Oga van Setten. Aangeleverde foto
Hij werd geboren op 7 december 1945 in Meppel en overleed op zaterdag 16 juli in zijn geboortestad. Oga is 76 jaar geworden. De intensiteit van zijn onstuimige leven met tal van grensverleggende initiatieven heeft hem virtueel veel ouder gemaakt dan zijn werkelijke leeftijd. De laatste jaren werden echter gekenmerkt door een steeds verder achteruitgaande gezondheid. Ziekenhuisbezoeken volgden elkaar met enige regelmaat op. Uiteindelijk werd een acute bloedvergiftiging veroorzaakt door een combinatie van zijn slechte gezondheid en medicatie hem in de vroege ochtend van 16 juli fataal.
Zijn ondernemingsgeest en gevoel voor rechtvaardigheid kenmerken zijn leven. Oga was voor de gevestigde orde geen gemakkelijke jongen, zo herinnert zijn broer Alexander hem. Oga zocht vaak de grenzen op van het toelaatbare. Mede door deze instelling had Oga een slechte start op school. Hij maakte de mavo niet af en ging op 16-jarige leeftijd naar de lagere Zeevaartschool in Delfzijl. Na deze opleiding ging hij enkele jaren als lichtmatroos varen op zee. Na enkele jaren kwam hij er achter dat dit niet was wat hij zocht. Weer aan de wal werd hij op 20-jarige leeftijd opgeroepen voor militaire dienst. Oga had hier absoluut geen zin in. Na vier maanden dienstplicht werd hij uit het leger gezet. De legerleiding was er niet helemaal zeker van welke richting Oga in tijd van oorlog zou gaan schieten, vertelde Alexander.
Jongerensoos
Na zijn korte diensttijd richtte Oga samen met enkele vrienden de jongerensoos Gulden Vlies op aan de Brouwersstraat. De gemeente ging dit voormalige pakhuis slopen voor nieuwbouw waarna een andere soos werd geopend: de Rollebol aan de Noteboomstraat.
Toen hij hoorde dat Molukse jongeren aan de deur van dancing C’est si bon werden geweigerd, wist hij de radio te mobiliseren en klaagde de eigenaar aan wegens discriminatie.
De ondernemende jongeman nam op 21-jarige leeftijd het initiatief voor het organiseren van concerten in Schouwburg Ogterop en Zaal Slot tijdens de Donderdag Meppeldagen. Bekende Nederlandse groepen als Brainbox, Cuby and the Blizzards en Golden Earring traden op. Na de succesvolle soostijd ontstond bij Oga het idee een eigen koffiebar te beginnen. Met enige financiële ondersteuning opende hij de koffiebar de Albatros in de Hoofdstraat. Hij was op zijn 22ste verreweg de jongste horecaondernemer in de stad.
Buitenstaanders en vooral ongeruste moeders plakten op de Albatros een op geruchten gebaseerde bedenkelijke reputatie. Volgens deze geruchten werd er altijd geblowd en er waren kamertjes. Oga bezorgde scholieren en andere jongeren een geweldig mooie en nieuwe levenservaring. Nu nog steeds denken voormalige vaste bezoekers aan de levenslessen die zij in de Albatros-tijd hebben opgedaan.
Popfestival
Oga wilde in 1971 een 24-uurs non-stop popfestival in Meppel organiseren met optredens van allerlei Nederlandse topbands. Het Meppeler gezag greep in en gaf hem geen toestemming. Oga liet zich niet bevoogden en ging in overleg met de gemeente Steenwijk. Dit gemeentebestuur ontving hem met open armen en gaf direct alle medewerking voor het muziekfestival in De Meenthe. In totaal 36 Nederlandse muziekgroepen, waaronder de gehele top van de Nederpop traden op. Het eerste popfestival in de wijde regio werd een daverend succes en haalde de landelijke pers.
Het jaloerse gemeentebestuur van Meppel keerde op zijn schreden terug en deed Oga het verzoek om een dergelijk muziekfestival te organiseren in de Meppeler Markthallen. Ook dit festival met 14 Nederlandse popgroepen werd een groot succes.
In de jaren zeventig bezocht hij onder anderen met Ad Jakobs Ambon. De bekende professor Verkuijl verkondigde overal dat de Molukse bevrijdingsbeweging RMS niet leefde. Oga ging op uitnodiging van het Algemeen Dagblad in debat met de professor en overtuigde hem van de ervaringen die hij op Ambon had opgedaan.
Hij raakte uitgekeken op het organiseren van festivals en verplaatste zijn aandacht naar minderheidsgroepen. Oga verkocht de Albatros in 1975 aan Peter Schaap en ging in Utrecht aan de slag voor de Surinaamse stichting SWSU. Hij organiseerde allerlei Surinaamse feesten en een opkomst van meer dan 1000 mensen was geen uitzondering.
Raadslid
Na enkele jaren verhuisde hij naar De Wijk waar hij een huis liet bouwen, waarin hij tot in zijn laatste dagen bleef wonen. Hij werd politiek actief binnen de PvdA en was voor deze partij van 1980 tot 1992 raadslid.
In deze periode begon hij zich het lot aan te trekken van kinderen die buiten de maatschappij dreigden te vallen. Via Stichting Thuiszorg Drenthe en Overijssel werden in loop der jaren in totaal 16 kinderen tijdelijk bij hem ondergebracht. Zij bleven bij hem wonen totdat er voor hen een definitief ander thuis was gevonden.
Zijn ervaringen bij de Surinaamse Stichting in Utrecht kwamen hem goed van pas bij de Molukse Stichting Salawaku in Hoogeveen. Hij heeft daar 25 jaar lang tot aan zijn pensionering met veel enthousiasme, gedrevenheid en plezier gewerkt.
Na zijn pensionering vond Oga een nieuw doel in zijn leven. Hij begon voor Vluchtelingenwerk Nederland naar ons land gevluchte gezinnen te helpen een bestaan op te bouwen. Hij had sterk het gevoel dat hij mensen echt kon helpen en dat dit bovendien zeer werd gewaardeerd.
Ook toen zijn gezondheid verslechterde bleef hij zich, als het maar enigszins fysiek mogelijk was, inzetten voor Vluchtelingenwerk.
De familie Van Setten moest kort geleden afscheid nemen van zus Eva. Met het overlijden van Oga hebben zij een spraakmakende, maatschappelijk zeer betrokken en schilderachtige broer verloren. Voortaan klinkt Stairway to heaven van Led Zeppelin als een muzikale ode aan Oga van Setten.