Myrthe Jaarsma van Greijdanus Meppel wint provinciale voorleeswedstrijd brugklassers

Myrthe Jaarsma.

Myrthe Jaarsma. Aangeleverde foto

Myrthe Jaarsma, leerling van Greijdanus Meppel, heeft woensdag de provinciale finale gewonnen van de voorleeswedstrijd voor brugklassers. Deze finale werd, samen met die voor het basisonderwijs, gehouden in Assen.

Bij beide wedstrijden was er sprake van een opvallend hoog niveau van de voorlezers. De jury was zeer verrast en had een moeilijke opdracht. Brugklasleerlingen van de VO-scholen Esdal College Emmen en Klazienaveen, Greijdanus in Meppel, De Nieuwe Veste in Coevorden, Terra College Assen, Volta Beilen en Dingstede Meppel lazen op hun best voor voor de jury en de supporters. In een zeer prettige sfeer en ambiance in Podium Zuidhaege werden zowel jury als leerkrachten en ouders verrast door het niveau van de voorlezers. De jury bestond uit Inge Speelman, leesconsulent bibliotheek Hoogeveen, Esmee van de Boom, schrijver/ dichter, en Teun van Roy, directeur van Volta Beilen.

Mirthe Jaarsma van Greijdanus Meppel was volgens de jury een overtuigende winnares, doordat ze perfect vanuit de wisselden personages las, zonder er een theater van te maken. Zij gaat Drenthe vertegenwoordigen op 3 juni in Woerden.

Basisschool

Overdag werd de voorleeswedstrijd voor het basisonderwijs gehouden. Deze werd gewonnen door Chaja Kortmann, van de basisschool De Eskampen uit Peize, gemeente Noordenveld. Zij wist vanaf het begin de hele zaal mee te nemen in haar verhaal. Ze las voor uit Lampje en beleefde daar zelf ook zichtbaar plezier aan.

De jury voor deze wedstrijd bestond uit kinderboekenschrijver Chris Vegter, Directeur bestuurder Biblionet Drenthe Annelies Bakelaar en jury voorzitter Eric van Oosterhout, burgemeester gemeente Emmen. Alle drie gaven aan zeer verrast én verheugd te zijn over de kampioenen van de twaalf gemeenten. Nadat de leerlingen kampioen werden op hun eigen school moesten ze nog de regionale ronde zien te winnen. Die regionale rondes worden georganiseerd door de gemeentelijke bibliotheken. Daarna worden ze door Biblionet Drenthe uitgenodigd voor de provinciale ronde.

Chaja vertegenwoordigt Drenthe op de landelijke finale op 24 mei in Tivoli in Utrecht.