Myrthe Lugtmeier voert spontaan idee uit. De Plataan in Meppel toneel van poppentheater. 'Het verschilt per voorstelling hoeveel plekken er verkocht kunnen worden'

In cultureel centrum De Plataan vindt vanaf 18 september iedere derde zaterdag van de maand een poppentheatervoorstelling plaats. De eerste voorstelling is van Poppentheater Peterselie getiteld Alle eendjes…

Myrthe Lugtmeier en haar zoontjes in de Plataan.

Myrthe Lugtmeier en haar zoontjes in de Plataan. Foto: Daan Prest

Het initiatief voor het organiseren van de tien optredens komt van Myrthe Lugtmeier. Zij is jongerenwerker bij Welzijn Mensenwerk, maar benadrukt dat zij zich niet vanuit deze rol met het theater bezighoudt. Naast jongerenwerker is zij namelijk ook nog moeder. „Van Noah en Dante. Wij gingen altijd naar de poppentheaters in de bibliotheek. Mijn kinderen vonden dat geweldig. Wij vonden het erg jammer dat dat was gestopt en toen heb ik besloten om deze handschoen privé op te pakken.”

‘Je moet er even energie insteken, maar dan heb je ook wat’

Nadat ze de zekerheid had over financiële bijdragen van Stichting Waarborgfonds Meppel en twee sponsoren, besloot ze haar spontane idee door te zetten. „Ik heb mijn directeur gevraagd of ik het theaterzaaltje in De Plataan mocht gebruiken. Dat was geen probleem.”

Toen kwam de uitdaging om de verschillende poppentheaters te programmeren. „Het was wel even werk en er moest ook wel het een en ander worden geschoven, maar ik denk dat het ook wel in me zit om dit soort dingen te organiseren. Je moet er even energie insteken, maar dan heb je ook wat. Voor mij persoonlijk is dat niet zoveel moeite. Daarnaast zijn er altijd wel mensen bereid je te helpen. Toen ik op Facebook een bericht plaatste dat de projectaanvraag was goedgekeurd, boden spontaan enkele moeders hun hulp aan.”

Kaartverkoop aan de deur

De komende tien maanden doen de poppentheaters Peterselie, Het @penstaartje, de Toverfluit, Jinky’s Mikmak en Bram van Beusekom met één of meerder voorstellingen Meppel aan. De meeste vallen in de doelgroep 2,5 tot 6 jaar.

De kaartverkoop vindt plaats aan de deur. De tickets kosten 2,50 euro per persoon. Lugtmeier verzoekt om de kinderen te laten vergezellen door één ouder in verband met de ruimte. „Het verschilt per voorstelling hoeveel plekken er verkocht kunnen worden. De ene poppenspeler werkt met zitplaatsen, de ander met staanplaatsen.”

Ze geeft aan dat mensen ook kunnen reserveren via punchjudymeppel@gmail.com . De voorstellingen beginnen om 10.30 uur.

„Noah is 5, Dante is 4. Zij hebben er al enorm zin in, want ze zitten al op YouTube te kijken naar wat er komt. Hopelijk maakt dit veel kinderen blij!”