Na honderd dagen eindelijk weer vrij | serie Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: Historische terugblik van Reint Hendrik baron de Vos van Steenwijk (aflevering 7, slot).

Op 1 juni 1950 vergezelt Reint Hendrik de Vos van Steenwijk koningin Juliana en prins Bernhard bij een bezoek aan Meppel, waarbij onder meer een krans wordt gelegd bij het door Titus Leeser vervaardigde monument voor de gevallenen. Daarna volgt een rondgang door de Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken van Brocades en Stheeman.

Op 1 juni 1950 vergezelt Reint Hendrik de Vos van Steenwijk koningin Juliana en prins Bernhard bij een bezoek aan Meppel, waarbij onder meer een krans wordt gelegd bij het door Titus Leeser vervaardigde monument voor de gevallenen. Daarna volgt een rondgang door de Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken van Brocades en Stheeman. Foto: Archief Stichting Oud Meppel

Met het Jeugdappel in het rosarium van het Wilhelminapark is op 13 april de bevrijding van Meppel herdacht. Op die dag in 1945 werden Meppel en Nijeveen bevrijd door het Toronto Scottish Regiment. Reint Hendrik baron de Vos van Steenwijk, oud-commissaris van de koningin, schreef over de twee laatste jaren van de bezetting een verslag.