Vegafabriek Kolderveen presenteert nieuwe reeks concerten. 'Hier creëren we culinaire en muzikale ervaringen'

Het culturele centrum KiK, Kunst in Kolderveen, mag dan ter ziele zijn gegaan, de Vegafabriek biedt aantrekkelijke compensatie. „Wij springen een beetje in het gat”, zegt Bort Hartog.

Bort Hartog en Janneke Molenhuis in de oude kaashal van voormalige zuivelfabriek De Venen waar de concerten plaatsvinden.

Bort Hartog en Janneke Molenhuis in de oude kaashal van voormalige zuivelfabriek De Venen waar de concerten plaatsvinden. Foto: Daan Prest

Met zijn partner Janneke Molenhuis, docent activiteitenbegeleiding en beeldende vorming in het middelbaar beroepsonderwijs, woont Bort Hartog, directeur bij Accare (kinder- en jeugdpsychiatrie), in een deel van de voormalige Zuivelfabriek in Kolderveen. In 2018 gaven ze in hun woonruimte voor het eerst intieme huiskamerconcerten.

Vegetarische maaltijd

Voorafgaande aan de muzikale geneugten kookt Janneke een vegetarische maaltijd voor maximaal dertig personen. ‘Mazzelaars’, zoals Janneke en Bort ze noemen. „In de Vegafabriek creëren we culinaire én muzikale ervaringen”, zegt Bort Hartog. De liefde voor koken van Janneke en de passie van Bort voor muziek komen samen tijdens bijzondere avonden. De eerste is komende zaterdag 18 september met de modern-klassieke pianist en Edison-winnaar Pieter de Graaf.

Het concert vindt plaats in de voormalige kaashal. Gegeten wordt er in een hal die The Air wordt genoemd, een belendende lichte ruimte dankzij twee grote ramen. Hier werden voorheen de exposities van de gastkunstenaars van KiK gehouden. De voormalige melkfabriek De Venen in Kolderveen werd bijna twintig jaar geleden omgevormd tot woon- en werkplek voor kunstenaars. Kik werd onder meer onderscheiden met de lokale Henk Boerwinkel Cultuurprijs.

Karakter

Janneke en Bort woonden in een nieuwbouwwoning aan de Vissersingel in Meppel toen in 2018 een plek vrijkwam in de voormalige zuivelfabriek. „Een fantastische ruimte met een bijzondere lichtinval waar het industriële karakter is behouden”, zegt Bort. De eerste ‘intieme huiskamerconcerten’ vonden in de eigen woonruimte plaats. De muziekliefhebbers worden voortaan ontvangen in de Oude Kaashal waar de stoelen staan opgestapeld. De concertvleugel van buurman en arrangeur-musicus Rob Horsting wordt naar de kaashal gereden.

Bort Hartog werkt nauw samen met de Muziekcoöperatie, die hem onder andere op het gebied van licht en geluid van adviezen voorziet. Bij de keuze van de artiesten wordt rekening gehouden met de buren. „Het kan hier niet hard, nou dan moet je het zacht doen”, zegt Bort aan de vooravond van een driedaagse fietstocht van circa 600 kilometer die hij samen met een vriend onderneemt.

Bort Hartog vat het organiseren van concerten onder de naam de Vegafabriek samen als „professioneel gepruts” om een mooie ervaring te creëren voor andere mensen. Hij zit aan de royale keukentafel, terwijl Janneke wat verderop rondscharrelt in de ruim bemeten keuken.

Wachtlijsten

Het voorbereiden van concerten en het fietsen zijn voor Bort Hartog ontspannende activiteiten buiten zijn dagelijkse werkzaamheden voor Accare. Werk dat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Hij komt op alle locaties van Accare. In de kinder- en jeugdpsychiatrie zijn forse wachtlijsten, geeft hij met een zorgelijke blik aan. Bort spreekt daarover regelmatig met gemeenten. In een bergruimte staan verschillende racefietsen. „Heerlijk om tijdens het fietsen je hoofd helemaal leeg te maken.”

Janneke was docent handvaardigheid, maar is in het nieuwe schoolseizoen overgestapt naar het middelbaar beroepsonderwijs in de stad Groningen. Ze volgde in haar vrije tijd een koksopleiding. Bort organiseerde in De Venen jaren geleden poëziefestivals. Hij kende de initiatiefnemers van KiK en heeft in de loop der jaren relaties opgebouwd in de muziekwereld.

De Zeeuwse muzikant Broeder Dieleman wijdde in de zomer van 2018 hun woonkamer in. De Friese troubadour Meindert Talma trad vervolgens op in de werkkamer. Daarna kwamen Elly en Rikkert, Teije en zijn meisjesleger en Lucky Fonz III naar de Vegafabriek.