Nieuwe plannen Zuideinde: woningen in monumentale gymzaal én Zuiderschool

De nieuwste tekening voor de plannen aan het Zuideinde. Schavast

In de nieuwste plannen voor de voormalige Rijks HBS aan het Zuideinde en de Zuiderschool krijgt de monumentale gymzaal een andere invulling. Maar er valt direct nog iets op. De Zuiderschool blijft staan. Deels.

De voorste vleugel van de Zuiderschool blijft behouden. Het trappenhuis van de oude school vormt volgens de gemeente „het decor voor een van de meest bijzondere te realiseren woningen in Meppel.” De achterzijde, waar de gymzaal aan vastzit, gaat wel tegen de vlakte. Dit is nodig om de privacy van toekomstige bewoners te waarborgen. „Deze wordt zo vormgeven dat de geschiedenis beleefbaar blijft”, aldus de gemeente.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van projectontwikkelaar Schavast om de Zuiderschool te slopen. Het wilde er nieuwbouw realiseren, in de vorm van 6 rijtjeswoningen. Maar de gemeente besloot eind vorig jaar het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het betekende voor Schavast dat er een nieuw plan bedacht moest worden. Dat plan is nu klaar. In de voorste vleugel moeten 4 stadswoningen gerealiseerd worden.

Gymzaal

Er zijn meer wijzigingen aangebracht. Behalve het behoud van de Zuiderschool is er nog een opvallende wijziging. De monumentale gymzaal die midden op het terrein staat. Dit zou een ontmoetingscentrum worden. Nu is er voor gekozen om er 3 woningen te realiseren. De gymzaal blijft dus wel behouden.

De plannen bestaan nu uit 14 luxe appartementen in de HBS, dat eerder is aangewezen als provinciaal monument. De aanbouw van de HBS, dat dateert uit 1959, wordt gesloopt en maakt plaats voor 5 stadswoningen. Op het binnenterrein komen 16 hofwoningen te staan en 1 vrijstaande woning. Deze komt aan het Zuideinde, op de plek waar nu een kleine parkeerplaats ligt.

„We hebben samen met de ontwikkelaar de voorbereidingen weer opgepakt na de aanwijzing tot monument”, reageert wethouder Roelof Pieter Koning. De plannen lagen lang stil vanwege de monumentenprocedure. „Ik ben blij met deze stap vooruit zodat wonen op deze unieke plek, dichtbij het hart van de stad en veel voorzieningen, werkelijkheid kan worden. Ik ben er van overtuigd dat hier, met oog voor het verleden, een mooi stukje Meppel kan ontstaan.”

Nog niet definitief

Toch zijn de plannen nog zeker niet definitief. „De huidige tekeningen en impressies laten de hoofdlijnen en opbouw van het plan zien, maar materiaalkeuze en detaillering zijn nog niet definitief”, vertelt directeur Herman Dolstra van Schavast. „Zodra de plannen definitief zijn, hoop ik zo snel mogelijk met de verkoop te starten.”

Ook de gemeente heeft nog een paar verbeterpunten. „Het gaat dan met name om de inrichting van de openbare ruimte en de vormgeving van de te transformeren gebouwonderdelen op de nieuwbouw. Daarnaast dient de vormgeving van de vrijstaande woning aan het Zuideinde nog verfraaid te worden.”

Op korte termijn gaat Schavast praten met omwonenden en direct belanghebbenden over het plan. Dolstra: „We zijn blij dat we nu met omwonenden en belanghebbenden in gesprek kunnen en de plannen kunnen laten zien. Na deze consultatie kunnen we het plan uitwerken en definitief maken.”

Schavast kocht de gebouwen in 2017. Een jaar later werd de HBS een provinciaal monument en vorig jaar werd de Zuiderschool aangewezen als gemeentelijk monument.

Nieuws

menu