Nieuwe toekomst voor LTS Randweg: appartementen, kantoren en groen

In het voormalige schoolgebouw komen appartementen en flexkantoren. Wilbert Bijzitter

Meppel - De gemeente gaat de voormalige LTS Randweg verkopen aan RdB Real Estate. Dat wil het monumentale hoofdgebouw behouden en daar 32 particuliere huurappartementen en 12 kantoorunits in vestigen. In het plan is er ook een mogelijkheid om in latere fase 6 hoogwaardige zorgappartementen te realiseren in het aangrenzend sportgebouw. Deze is momenteel verhuurd aan AOC Terra.

RdB Real Estate wil het pand volledig verduurzamen. Het wil tussen de 300 en 350 zonnepanelenplan aanbrengen en op het terrein elektrische oplaadpunten voor auto’s aanleggen. Ook wil de investeringsmaatschappij het pand vergroenen met sedumdaken en groen op het dak en aan het gebouw. De woningen en kantoorunits worden gasloos en met LED verlichting uitgevoerd. Er wordt tevens een ecologische binnenplaats ontworpen om zo een dynamische ontmoetingsplaats te creëren voor bewoners en omwonenden.

‘Het hoofdgebouw, een monument, blijft behouden’, verklaart Raphael Sparenberg van RdB Real Estate. ‘Van binnen wordt het helemaal gestript en wordt er ruimte gemaakt voor appartementen. We willen een combinatie maken van de toekomst en het verleden. Door slimme apparaten toe te voegen, zoals de warmtepomp.’

‘Deze positieve ambitie vraagt in de planuitwerking wel nadere aandacht in relatie tot de provinciale monumentale status’, aldus de gemeente. De huidige praktijkgebouwen worden wel gesloopt. Op deze locatie moeten 16 twee-onder-een-kapwoning worden gerealiseerd. Deze plannen zijn in samenwerking met Studio voor Bouwkunst tot stand gekomen.

‘Het plan van RdB Real Estate zorgt dat het complex weer een nieuwe toekomst krijgt. Het college heeft gekozen voor een hoogwaardige invulling van dit markante gebouw’, reageert wethouder Roelof Pieter Koning.

Lunchroom

In deze eerste conceptplannen is ook ruimte voor een horecagelegenheid. ‘We denken aan een lunchroom’, vertelt Raphael Sparenberg. ‘Het wordt geen restaurant of bar die tot laat open is. We houden het licht, waarschijnlijk met openingstijden van 10 tot een uur of drie.’ De lunchroom komt in het midden van de voormalige entree van het hoofdgebouw.

In de aula van de voormalige school komen twaalf flexkantoren. En in het schoolgebouw komen 32 appartementen.’ Deze zijn bedoeld voor het middensegment. ‘Tegenover het gebouw heb je woningen voor senioren en ernaast staan sociale woningen. Dus wij gaan precies in de markt zitten die er nog niet zit in de omgeving.’

Daarnaast behelst het plan een robuuste groenzone langs de Randweg. ‘Het moet wel passen in de omgeving’, aldus Sparenberg. ‘We gaan dus niet rijen bomen plaatsen langs de rotonde.’ RdB Real Estate gaat rekening houden met het bestaande groen rondom deze locatie.

Hoogste aanvaardbare bieding

De bieding van RdB Real Estate was niet de hoogste bieding. Het is wel de hoogst aanvaardbare bieding die de gemeente binnenkreeg. In totaal werden er vier geldige biedingen gedaan. Vorig jaar begon op 2 juli de verkoop. Nadat de eerste aanvaardbare bieding binnenkwam, op 8 maart 2019, hadden andere geïnteresseerden nog 9 weken te tijd om ook te bieden.

‘De hoogste bieding gaat uit van de sloop van een groot deel van het provinciale monument. Een andere bieding geeft maatschappelijke meerwaarde in de vorm van studentenhuisvesting. Deze voorwaardelijke bieding ligt echter qua bedrag aanzienlijk lager en geeft ook weinig zekerheid van verkoop en afname binnen een afzienbare periode.’

De verkoop en overdracht vinden nog dit jaar plaats. Raphael Sparenberg verwacht dat het gehele project vier tot vier en een half jaar in beslag gaat nemen. ‘Je hebt te maken met een monument. Die trajecten duren altijd lang en zijn intensief. We moeten nog om tafel met de welstandscommissie om te kijken of deze plannen haalbaar zijn. We hopen eind 2020 te kunnen beginnen.’

Nieuws

menu