Nijeveen komt in actie voor dorpsgenoten Sanne de Jong en Bertin Huisman. KiKa-actiedag levert 8500 euro op. 'Ongelooflijk waar een klein dorp groot in kan zijn'

Bertin en Sanne komen aan bij de Schalle. Foto: Aangeleverde foto

Hoe een spontaan initiatief grote impact kan hebben: enkele inwoners hebben een KiKa-actiedag georganiseerd om hun dorpsgenoten Sanne de Jong en Bertin Huisman een hart onder de riem te steken. En ook om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Met succes. De actiedag in De Schalle leverde 8500 euro op.

Sanne (17) en Bertin (11) vinden de opbrengst, 8500 euro, ongelofelijk hoog. Bertin had op zo’n 5000 euro gehoopt. Sanne is ook heel blij: „Ik vind dat KiKa heel belangrijk werk doet, omdat ze onderzoek doen naar kinderkanker en ze daarmee steeds meer kinderen kunnen helpen.”

Bertin en Sanne vechten allebei tegen kanker. Hij heeft al heel lang een hersentumor en zij kreeg begin dit jaar te horen dat ze een tumor in haar bovenbeen heeft. Ondanks alle behandelingen en operaties geven ze de moed niet op. Ze proberen anderen juist tot steun te zijn. Hun positiviteit inspireerde Lisette van der Kolk om iets te organiseren. Op een zondagmorgen sprak ze bij de hervormde gemeente Kolderveen en Dinxterveen enkele anderen aan, met de vraag om met haar mee te denken. Meteen sloten Anneke Westerbrink, Jannie Hoorn, Geerije Hoekman en Fenneke Knol zich enthousiast bij haar aan en kregen ideeën vorm.

Van iets kleins naar iets groots

In eerste instantie was het de bedoeling om iets kleins te organiseren, in het jeugdgebouw op Kolderveen. „Al snel kwam het aanbod van Jeannet Altena, de beheerder van het dorpshuis om de actiedag in De Schalle te laten plaatsvinden”, vertelt Fenneke Knol. Ook kwamen er steeds meer toezeggingen voor sponsoring.

Na alle voorbereidingen, was het zaterdag 27 november zover. Het bruiste in De Schalle, coronaproof uiteraard. Er waren verschillende producten te koop, van puzzels, bloemstukjes en houten decoraties tot kniepertjes, oliebollen en stroopwafels. Uit de ‘live jukebox’ klonk vrolijke muziek, een sneltekenaar maakte portretten, en het was mogelijk om het haar te laten vlechten of kleuren. Het rad van fortuin draaide op volle toeren en ook bij de verloting waren mooie prijzen te winnen. Voor de kinderen was van alles te doen: een springkussen, schminken, oud-Hollandse spelletjes en ze konden op de foto met de KiKa-mascotte.

Verrassing

Voor Sanne en Bertin begon die zaterdag met een verrassing. Zij werden vanaf huis opgehaald met een Porsche van Jur Nieland uit Hoogeveen. Het ritje naar De Schalle was wat fris, maar maakte zeker indruk. Jur beloofde dat hij ze nog eens meeneemt in zijn bolide als het mooier weer is. „Dat ritje was het mooiste van de dag”, vond Bertin. Ook Sanne vond dit supergaaf.

Tijdens de actiedag hielpen de twee volop mee. Sanne heeft nagels gelakt, samen met Joni, het zusje van Bertin, en Bertin heeft zelfgemaakte armbandjes en andere producten verkocht. „Heel fijn om zelf ook mee te helpen en zo ook iets te kunnen doen”, stellen ze.

Sponsorlo o p

Naast alle activiteiten op de actiedag zelf, was er een sponsorloop van kinderen van kindcentrum De Wel. De leerlingen van groep 8 en van groep 5/6, de klassen van Bertin en Joni, hebben zich hierbij behoorlijk in het zweet gerend. De sponsorloop vond plaats tijdens de gymlessen. Alle kinderen deden hun uiterste best om zoveel mogelijk rondjes te lopen voor hun klasgenoten.

Op zondag stond de kerkdienst op Kolderveen ook in het teken van de KiKadag. Bertin kroop daar achter het drumstel om samen met de familie Kolsters enkele liedjes te spelen. De bloemen in de dienst gingen naar de ouders van Sanne en Bertin en er werd in Kolderveen en Nijeveen gecollecteerd voor de actie. Nadat het geld allemaal ingezameld was en er een bedrag van ruim 8300 euro was bereikt, kwam er een bericht van een gulle gever, die het bedrag graag aan wilde vullen tot 8500 euro. De organisatie is meer dan blij. „Dankbaar en voldaan kijken wij terug op de actie en op al die mensen die deze actie een warm hart hebben toegedragen. Het is ongelooflijk, waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Nieuws