Nijeveen sluit aan op wandelroutes Recreatieschap Drenthe. Gemeente Meppel draagt 25.000 euro bij: 'Wens is er al heel lang'

Nijeveen wordt aangesloten op het wandelknooppuntennetwerk van Recreatieschap Drenthe. Voor het eind van het jaar zullen de eerste bekende paaltjes met routenummers in de kern van het dorp tot ver in het buitengebied te vinden zijn.

Dit stuk langs de Nijeveense Grift wordt opgenomen in de wandelroutes van Recreatieschap Drenthe in en rond Nijeveen.

Dit stuk langs de Nijeveense Grift wordt opgenomen in de wandelroutes van Recreatieschap Drenthe in en rond Nijeveen. Foto: Martijn Bijzitter

De routekaart is klaar. Nijeveen wordt daar waar mogelijk aangesloten op de routes in Westerveld en De Wolden. Van de gemeente Meppel is Nijeveen de eerste fase die het Recreatieschap meeneemt in het provinciale netwerk voor wandelaars.

„In Nijeveen lag de wens er al heel lang. Het hele gebied is er goed geschikt voor”, aldus wethouder Robin van Ulzen. Meppel heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld. Ook het Recreatieschap, de provincie Drenthe, Stichting Waarborgfonds Meppel, Dorpsvereniging Nijeveen en Handelsvereniging Nijeveen hebben een financiële bijdrage geleverd.

‘Eigen route en afstand kiezen’

Van heel Drenthe is nu ongeveer een derde voorzien van de wandelknooppunten, vertelt Hoofd Routebureau Iwan de Vries. „Nijeveen hoort dus nog bij de eerste helft van de totale aanleg.” Volgens hem zijn er drie soorten wandelaars: „Eén groep stapt het huis uit en gaat een stukje wandelen, de volgende groep gaat het liefst naar het bos en volgt een blauwe of groene route en de derde maakt gebruik van ons netwerk. Het mooie is dat je je eigen route en afstand kunt kiezen.”

Het netwerk leidt de wandelaars langs minder bekende plekjes in Drenthe. De Vries: „Misschien geldt het voor Nijeveners niet zozeer dat ze op plekken komen waar ze nog nooit zijn geweest, maar ze kunnen wel een keer kiezen voor een andere route.”

Volgens De Vries is er veel tijd gaan zitten in de totstandkoming van de routekaart. Hiervoor zijn bijeenkomsten geweest waarbij inwoners hun zegje mochten doen. „De kracht van het Drentse netwerk is dat er veel overleg is met de lokale bewoners. Ook in andere gemeenten zien we dat emoties soms best oplopen. Over schouwpaden langs watergangen hebben inwoners niets te zeggen, maar boeren vinden het soms best vervelend als daarover een route wordt aangelegd die langs hun weiland loopt. Daarin proberen we een balans te vinden.”

De Vries ziet dat met de aanleg van de routes in Nijeveen weer een deeltje van Drenthe is ingevuld. „Er is een hoekje tussen Meppel, De Wolden en Westerveld gedicht. Zo zien we het aantal lege taartpunten steeds minder worden. Ik verwacht dat tegen de jaarwisseling de eerste paal in Nijeveen geplaatst kan worden.”

Wandelen is gezond en laagdrempelig

Fysiotherapeut en bekende hardloopster uit Nijeveen Petra Hasper, die meerdere wandelgroepjes begeleidt, vindt het „hartstikke mooi” dat in het dorp de wandelroutes van het Recreatieschap worden aangelegd. „Er zijn prachtige tussendoortjes, zoals bijvoorbeeld langs het Millenniumbos richting de 1e Nijeveense Kerkweg. Ik denk dat de routes enorm stimulerend kunnen werken. Er zijn veel groepjes, bijvoorbeeld vriendinnen en buurvrouwen die samen lopen als middag- of avonduitje. Wandelen is gezond, laagdrempelig en je kunt het op je eigen tempo doen. Het heeft een algeheel gezondheidseffect.”

Hasper verwacht dat de wandelingen door het groen geen negatief effect hebben op de natuur. „Natuurliefhebbers lopen netjes en gooien geen afval weg. Ik denk dat de drukte ook wel zal meevallen. Alleen moet men er scherp op zijn dat honden niet de weilanden ingaan. Koeien kunnen ziek worden van het eten van hondenpoep.”

‘Aanleg routes heeft lang geduurd’

Ook Klaas Neutel, voorzitter van de Dorpsvereniging Nijeveen, vindt dat men weinig op de aanleg van het toeristisch wandelnetwerk tegen kan hebben. „Er vliegt weleens een vogel op en er springt weleens een konijn weg, maar wandelaars hebben geen lawaai bij zich en verstoren over het algemeen geen natuur”, zegt hij.

Neutel is blij met de definitieve aanleg van de routes. Alleen het moment valt hem wat tegen. „We dachten dat het een jaar geleden al rond was. Dat het zo lang heeft geduurd, is een teleurstelling. De bijeenkomsten met bewoners en het Recreatieschap hebben al voor de coronaperiode plaatsgevonden. Aanvankelijk was geld geen probleem, toen was geld weer wél een probleem”, stoort Neutel zich aan de gang van zaken.

Toch overheerst de positiviteit. „Met de aansluiting op Westerveld en De Wolden en later hopelijk ook de rest van Meppel, is er weer een mooi stuk van Zuidwest-Drenthe gedicht. En natuurlijk zijn we trots als we als Nijeveen het voortouw mogen nemen!”