Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman van CSG Dingstede Meppel winnen tweede prijs met werkstuk over kind-influencers

Geanne Timmerman (links) en Noa Esselbrugge hebben een winnend profielwerkstuk geschreven over kind-influencers. Foto: Gerrit Boer

Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman van CSG Dingstede Meppel hebben met hun profielwerkstuk over kind-influencers de tweede prijs gewonnen in de categorie Economie & Maatschappij. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door de president van de KNAW Ineke Sluiter tijdens de online uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland.

Kindinfluencers zijn kinderen onder de dertien jaar die geld verdienen op sociale media. Het fenomeen is nog vrij nieuw en staat wetenschappelijk en juridisch in de kinderschoenen.

Een gedurfd besluit dus van Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman om zich hierin te verdiepen. Noa en Geanne benaderen het onderwerp vanuit een vergelijkend juridisch perspectief, maar kijken ook naar de verdienmodellen en naar de psychische effecten op de kinderen.

Ze concluderen dat kindinfluencers wel degelijk kinderarbeid verrichten, en dat de wetgever deze kinderen in bescherming moet nemen. Een deel van de inkomsten zou bijvoorbeeld verplicht op een geblokkeerde rekening moeten worden gestort, voor later. En het kind moet al het commerciële materiaal zonder tussenkomst van ouders offline kunnen halen.

De winnaars krijgen een toelage voor hun eerste collegejaar. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW. De scholen ontvangen een plaquette.

Nieuws

menu