Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman van Dingstede Meppel winnen prijs met werkstuk over kindinfluencers. Jury: 'Combinatie van brononderzoek, interviews en een enquête vormen een mooi en compleet geheel'

Kindinfluencers zijn kinderen onder de dertien jaar die geld verdienen op sociale media.

Kindinfluencers zijn kinderen onder de dertien jaar die geld verdienen op sociale media. Foto: Pixabay

Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman, vwo-leerlingen van CSG Dingstede in Meppel, hebben een prijs gewonnen met hun werkstuk over Kindinfluencers. In totaal waren er, ondanks de coronapandemie en schoolsluiting 293 inzendingen voor de KNAW Onderwijsprijs 2021. Twaalf werkstukken vielen in de prijzen, waaronder dus die uit Meppel.

De winnaars verdiepten zich in uiteenlopende onderwerpen: van perfectionisme tot knieschijfreflex, van kindinfluencers tot het Duitse keizerrijk. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW (de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) het wetenschappelijk denken in het vwo stimuleren. De winnaars krijgen een toelage voor hun eerste collegejaar.

De KNAW reikt de KNAW Onderwijsprijs dit jaar voor de dertiende maal uit binnen de vier vwo-profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. In elk profiel ontvangen de drie beste werkstukken een prijs. Op welke plek (1, 2 of 3) de scholieren binnen hun profiel eindigen wordt tijdens de feestelijke online prijsuitreiking op dinsdag 8 juni bekendgemaakt.

Wel degelijk kinderarbeid

Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman leverden het werkstuk Kindinfluencers: kinderarbeid of hobby? in. Kindinfluencers zijn kinderen onder de dertien jaar die geld verdienen op sociale media. Het fenomeen is nog vrij nieuw en staat wetenschappelijk en juridisch in de kinderschoenen. Een gedurfd besluit dus van Noa Esselbrugge en Geanne Timmerman om zich hierin te verdiepen. Noa en Geanne benaderen het onderwerp vanuit een vergelijkend juridisch perspectief, maar kijken ook naar de verdienmodellen en naar de psychische effecten op de kinderen. Ze concluderen dat kindinfluencers wel degelijk kinderarbeid verrichten, en dat de wetgever deze kinderen in bescherming moet nemen. Een deel van de inkomsten zou bijvoorbeeld verplicht op een geblokkeerde rekening moeten worden gestort, voor later. En het kind moet al het commerciële materiaal zonder tussenkomst van ouders offline kunnen halen.

De jury oordeelde: ‘Ondanks dat het een relatief nieuw verschijnsel is waarover nog niet veel is geschreven, is het de leerlingen gelukt om het onderwerp wetenschappelijk te benaderen. De combinatie van brononderzoek, interviews en een enquête vormen een mooi en compleet geheel.’

Uitreiking

Op dinsdag 8 juni zal KNAW-president Ineke Sluiter tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis bekendmaken welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen. De jury, die de winnaars selecteert, bestaat per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar ter waarde van 2.000 euro, de tweede prijs is een bedrag van 1.500 euro en de derde prijs bedraagt 1.000 euro. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW en de scholen ontvangen een plaquette.