Volg hier hoe acht leerlingen uit regio Meppel en Steenwijk de eindexamenperiode doorbrengen | Eindexamens 2022

Leerlingen uit regio Meppel en Steenwijk zijn druk aan het leren voor de eindexamens.

Leerlingen uit regio Meppel en Steenwijk zijn druk aan het leren voor de eindexamens.

Het is zover: de eindexamens staan voor de deur. Voor ruim 188 duizend leerlingen in Nederland breekt donderdag de examenperiode aan. Hoe bereiden eindexamenleerlingen uit de regio zich voor op de allerlaatste toetsen van hun middelbareschooltijd? Wij volgen acht scholieren tijdens deze spannende periode.

Cerenda Gruppen

16 jaar, uit Meppel

Eindexamen vmbo basis, Terra Meppel

„Ik heb geen last van spanning en ga de examenperiode met vertrouwen in. De dingen die belangrijk zijn om te weten, noteer ik. Ook heb ik steekwoorden opgeschreven, deze begrippen heb ik uit mijn hoofd geleerd. Verder oefen ik met de stof, door oude examens te maken. Dit doe ik voornamelijk voor het vak biologie. Aan Nederlands en Engels hoef ik niet zoveel meer te doen, ik heb me goed voorbereid. Wiskunde vind ik lastiger, daar besteed ik soms wel twee uur per dag aan.”

Nynke Beelen

17 jaar, uit Steenwijk

Eindexamen vwo, RSG Tromp Meesters

„Ik heb een planning gemaakt, zodat ik iedere dag wat doe maar ik ook genoeg vrije tijd heb. Elke dag maak ik een examen, zo ben ik gericht bezig met één vak. Dit komt erop neer dat ik zo’n drie tot vier uur per dag aan leerwerk besteed. Daarnaast heb ik een pakket besteld met samenvattingen en examenbundels, zodat ik genoeg oefenmateriaal in huis heb. Echt examenstress heb ik niet, al begint de spanning nu toch wel een beetje te komen.”

Coen Manche

17 jaar, uit Koekange

Eindexamen vwo/technasium, CSG Dingstede

„Ik heb dit schooljaar vier tentamenweken gehad, hier is alle stof die ik voor het centrale eindexamen moet weten al eens voorbijgekomen. De laatste toetsweek was begin april, sindsdien heb ik nog een aantal lessen gehad en heb ik examentraining gedaan om me voor te bereiden. Verder maak ik vooral veel oude examens en kijk ik naar uitlegvideo’s op YouTube. Ik ben dagelijks zo’n vier of vijf uur kwijt aan leerwerk. Een strakke planning heb ik niet gemaakt, ik bekijk per dag wat ik wil gaan doen.”

Daniël de Boer

16 jaar, uit Steenwijk

Eindexamen kader beroepsgericht, SG Eekeringe

„Ik leer zowel online als uit mijn boeken. Door veel te oefenen en de stof toe te passen, onthoud ik het beter. Ter voorbereiding van mijn examens maak ik daarom veel oude examenvragen. Ik werk elke ochtend aan school, dit komt neer op zo’n vier uren per dag. Momenteel focus ik me op Nederlands, hier moet ik een brief, e-mail of ingezonden stuk maken. Een lastig onderdeel waar je veel punten mee kunt verdienen. Ik oefen veel, maar ik voel toch een gezonde spanning voor vrijdag.”

Plamedie Snijder

17 jaar, uit Meppel

Eindexamen vmbo basis, Stad & Esch Meppel

„Ik ben zo’n twee of drie uur per dag bezig met het leren van de lesstof. Elke dag focus ik me op twee vakken, hiervoor heb ik heb een schema gemaakt. Ik gebruik hiervoor zowel mijn lesboeken als online informatie. Online staat namelijk alles wat ik moet weten voor mijn eindexamens, maar ik vind met de laptop werken niet heel fijn. Mijn eerste examen is pas op 31 mei, dus ik ben nu nog vooral bezig met het leren en het volgen van examentrainingen.”

Gerrit Berends

18 jaar, uit Steenwijk

Eindexamen vwo, RSG Tromp Meesters

„Ik ben niet heel erg aan het stressen voor de eindexamens, dat doe ik voor normale toetsen ook niet. Maar, een gezonde spanning is zeker aanwezig. Ik besteed elke dag zo’n vier tot vijf uren aan het leren voor mijn examens. Ik ben dan specifiek bezig met één vak. De tijd gebruik ik om een oefenexamen te maken, mijn antwoorden te checken en om de dingen op te zoeken die ik niet begrijp. Zo ben ik aan het leren en toepassen tegelijkertijd.”

Carmen Hoogenkamp

16 jaar, uit Dwingeloo

Eindexamen havo, Stad & Esch Diever

„Ik besteed dagelijks ongeveer zes uren aan het leren en oefenen van de examenstof, mijn avonden houd ik bewust vrij. Nu maak en lees ik voornamelijk samenvattingen, maar ik probeer ook per vak twee of drie oude examens te maken ter voorbereiding. De examenvragen die ik fout beantwoord heb, vat ik opnieuw samen. Zo kan ik gericht de onderwerpen oefenen die ik moeilijk vind. Ook gebruik ik flashcards om jaartallen, begrippen en formules te leren. Ik leer goed, maar blijf toch een beetje zenuwachtig voor de examens.”

Anouk Kielstra

15 jaar, uit Tuk

Eindexamen theoretische leerweg, SG Eekeringe

„Ik heb veel oefenexamens meegekregen van school. Als je daar een aantal van maakt dan weet je in principe ook wat je bij het examen kunt verwachten. Daarnaast maak ik samenvattingen van de leerstof en lees ik mijn lesboeken goed door. Ook maak ik examenopgaven op de laptop, hier kan ik snel zien of mijn antwoord goed of fout is. Dagelijks ben ik denk ik een uurtje kwijt aan het leerwerk. Ik ben volop aan het oefenen, maar heb er ook groot vertrouwen in dat het goedkomt.”