'Grote paniek onder de huidige leerlingen en hun ouders.' Noodoproep Scala-docenten om cultuureducatie in de vrije tijd te redden

Afgelopen december boden leerlingen van Scala de gemeenteraad van Meppel een petitie aan met 3723 vingerafdrukken als steunbetuiging.

Afgelopen december boden leerlingen van Scala de gemeenteraad van Meppel een petitie aan met 3723 vingerafdrukken als steunbetuiging. Foto: Wilbert Bijzitter

Een noodplan voor de komende drie maanden, beschikbaarheid van lesruimten en -gebouwen en behoud van de instrumenten en materialen van Scala, die nodig zijn om de lessen en cursussen te kunnen geven.

Dat is volgens de docenten van Scala noodzakelijk om de gevolgen van de naderende sluiting van het noodlijdende kunstencentrum per 1 april niet nóg groter te maken. De klemmende noodoproep richt zich tot de gemeenteraden in de vijf deelnemende gemeenten.

De docenten van Scala vragen de raadsleden in de gemeenten Hoogeveen, Meppel, De Wolden, Westerveld en Steenwijkerland niet om de redding van het kunstencentrum, dat begin deze week faillissement heeft aangevraagd.


Subsidiekraan

Ze gaan er van uit dat het voorgenomen versneld dichtdraaien van de gemeentelijke subsidiekraan alles te maken heeft met de zeer slechte financiële situatie, die voortzetting van het huidige Scala onverantwoord zou maken.

Wat de docenten wel willen is dat de gemeenten op zeer korte termijn met hen een noodplan maken voor de rest van dit seizoen dat tot 1 juli loopt. ‘Nu Scala versneld failliet gaat is er grote paniek onder de huidige leerlingen en hun ouders’, schrijven de docenten in de brief aan de gemeenteraden.

Ze vrezen dat alle instrumenten en materialen in het faillissement meegezogen worden. ‘Daardoor zullen leerlingen stoppen, kunnen we de muziekverenigingen niet meer bedienen en voor hun leerlingen geen examens voor de Hafabra-opleiding (harmonie, fanfare, brassband) meer afnemen die gepland stonden in de komende maanden’, schrijven de docenten.


‘Zwartste scenario’

Met het uitkomen van ‘dit zwartste scenario’ dreigen de lessen in muziek, dans, theater/musical, beeldende kunst en media in de vrije tijd volgens de docenten onherstelbare schade op te lopen. ‘Alles wat we samen hebben opgebouwd in ruim 60 jaar dreigt te verdwijnen en dat mogen we niet laten gebeuren’.

De docenten hebben de afgelopen maanden collectief aan een toekomstplan gewerkt voor de periode na het lopende lesseizoen. Ze denken met twee collectieven van ZZP’ers (Hoogeveen/De Wolden en Meppel/Westerveld/Steenwijkerland) ‘een prachtig aanbod’ te kunnen blijven bieden in muziek, dans, theater/musical, beeldend en media.


‘Gezamenlijke missie’

Dat moet via een nieuwe organisatievorm, waarvoor de docenten de vijf gemeenten nodig hebben. ‘Willen we slagen in onze gezamenlijke missie om cultuur bereikbaar en betaalbaar te houden voor alle inwoners, dan zullen we het samen moeten doen en samen moeten investeren’, schrijven de docenten.