'Op de fiets door natuur en steden' tijdens de dialyse in Isala Meppel. 'Anders is het vier uur stil zitten, dit leidt toch wat af'

Peter van den Berg fietst tijdens de dialyse door de grachten van Amsterdam. Foto: Isala

Nierpatiënten van Isala in Meppel kunnen voortaan tijdens hun dialyse een tochtje maken op een fietslabyrint, zodat ze tijdens het trappen virtueel door een stad dwalen. Op de afdeling in Meppel staat sinds kort één apparaat.

Gea Hudepohl, leidinggevende op de dialyseafdeling van Isala in Zwolle, is erg blij met de komst van het fietslabyrint. Naast het apparaat in Meppel staat er nu ook eentje in Zwolle. „Het stond al vijf jaar op ons wensenlijstje, maar door corona raakte het wat vertraagd. Het is heel goed om tijdens de dialyse in beweging te zijn, bovendien is het met de beelden erbij ook leuk bewegen.”

Willia Jacobs schonk 5000 euro

De fietslabyrinten waren echter nog niet een-twee-drie geregeld, want ze bleken erg duur. Willia Jacobs, die vierde dat ze 25 jaar een donornier heeft, en sindsdien niet meer hoeft te dialyseren, hield een geldactie. Met haar man legde ze de Scan Covery Trial af. Dit is een autotoertocht van 8000 kilometer door Scandinavië, vertelt Hudepohl. „Ze schonk ons 5000 euro. Dat was nog niet genoeg, maar met een aanvullende bijdrage van de Vrienden van Isala konden de schermen en bijbehorende trappers worden gekocht.”

Verpleegkundige Anita Schoolmeesters is ook enthousiast over de aanwinst op de dialyseafdeling: „Wij hebben maar liefst 600 routes. Door bekende vakantielanden, de bergen in of juist een stadstour. Er is ook een route die door Kiev loopt. Een Oekraïense mevrouw heeft laatst die route gefietst. Zij is gevlucht voor de oorlog en dialyseert nu bij Isala. Dat zij op deze manier haar eigen stad kon terugzien, deed haar, maar ook ons, veel.”

Goed voor de conditie

„We hebben ook patiënten uit Irak en Thailand en die kunnen ook even door hun geboorteomgeving fietsen’, vertelt Hudepohl over hoe blij de patiënten ermee zijn. De twee collega’s hopen dat meer patiënten de fiets zullen gebruiken tijdens de dialyse. „Het helpt om bepaalde afvalstoffen makkelijker te verwijderen en de kans op een bloeddrukdaling vermindert. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de conditie.”

Amsterdammer Peter van den Berg is een schipper in hart en nieren en erg blij met de fiets. Hij trapt lekker weg op de waterfiets. „Het is leuk om te doen tijdens de dialyse. Anders is het vier uur stil zitten, dit leidt toch wat af. Zeker, ik ken alle gebouwen waar ik langs fiets. Kijk, de universiteit en het oude ziekenhuis. Dit zijn de wallen en straks komen we bij het centraal station langs.”

Nieuws

menu