Op drie plekken in het centrum van Meppel beginnen maandag grote werkzaamheden. Dit gaat er allemaal gebeuren

Op het kruispunt bij de Kruisstraat keert het zebrapad terug. Foto: Wim Goedhart

In het centrum van Meppel beginnen maandag op drie plaatsen werkzaamheden: bij de Kromme Elleboog, op de Groenmarkt en op het kruispunt bij de Kruisstraat en Grote Oever.

De Groenmarkt wordt autovrij gemaakt. Er kan daar vanaf maandag dan ook niet meer geparkeerd worden. Het stadsdeel wordt verbouwd van parkeerterrein naar een plein, met ruimte voor terrassen. Er komen zes banken in de vorm van letters, die samen de ‘Meppel’ maken. De banken worden verplaatsbaar, zodat voor en na evenementen het plein gemakkelijk leeg te halen is.

De huidige bomen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe, levendigere bloemen die meer de ruimte krijgen om te groeien. Ook komt er alvast een voorziening, zodat er met kerst een kerstboom op de Groenmarkt kan komen. Ook aan de Kromme Elleboog worden nieuwe bomen geplaatst. De werkzaamheden duren naar verwachting zo’n twee maanden.

 

 

Flink wat straten op de schop

Tegelijk met de herinrichting van het kruispunt bij de Kruisstraat wordt ook de Eendrachtstraat opnieuw bestraat. De werkzaamheden aan de Kruisstraat en de Eendrachtstraat stonden al eerder op het programma, maar waren uitgesteld vanwege de vervanging van de Ceintuurbaanbrug. Het kruispunt Kruisstraat met de Molenstraat, Grote Oever en Eendrachtstraat gaat flink op de schop. Het zebrapad keert terug op de kruising en komt tegenover bakkerij Steenbergen te liggen, van de Kruisstraat naar Molenstraat.

Daar blijft het niet bij, ook de voorrangssituatie verandert. Nu is het een gelijkwaardige kruising, zometeen heeft het verkeer op de Grote Oever en de Eendrachtstraat voorrang. De Kruisstraat en Noteboomstraat worden verhoogde uitritten en ook de voetpaden worden opgehoogd.

Shared Space werkte niet

Daarmee keert het kruispunt in grote lijnen terug naar de situatie van 2009. De reden dat het op de schop ging, was omdat alle kruispunten in het centrum van Meppel gelijkwaardig werden gemaakt. De gedachte was dat langzame verkeersdeelnemers de snellere verkeersdeelnemers zouden afremmen. Shared Space werd het genoemd: gelijke rechten voor alle verkeersdeelnemers. Maar dat werkte niet.

Door de werkzaamheden aan de Kruisstraat en Noteboomstraat maakt dat de Grote Oever, vanaf het kruispunt met de Kruisstraat, en de Eendrachtstraat afgesloten is voor verkeer. Dat wordt omgeleid via de Ceintuurbaan, de Marktstraat, de Kromme Elleboog en de Kleine Oever. Naar verwachting duren deze werkzaamheden twee weken.